Vlada poništila pravne posledice akata Prištine o "Trepči"

Od prvog sastanka u Briselu, tražio sam da se razgovara o imovini, ali nikada nisu to pitanje hteli da stave na dnevni red, rekao je premijer Srbije. Vučić je istakao da nije prihvaćen predlog Kancelarije za KiM da se sa pitanjem "Trepče" ide pred Savet bezbednosti. Poništene pravne posledice akata Prištine. Premijer je negirao da je Vlada uputila pismo Evropskoj komisiji u vezi s "Trepčom".

"Danas je Vlada prihvatila predlog Kancelarije za KiM u njenom najvećem delu i doneli smo odluku o poništavanju svih pravnih posledica i radnji privremenih ustanova u Prištini koje se odnose na položaj 'Trepče'", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sednice Vlade Srbije.

Premijer kaže da je Vlada bila prinuđena da donese takvu odluku.

"Želimo da 'Trepča' nastavi da radi. Nasmejao sam se kada sam video procenu da naša imovina vredi 200 milijardi evra. 'Trepča' je od vitalnog značaja za opstanak (Srba na) KiM. U 'Trepči' radi, neko bi rekao oko 600 ljudi, možemo da kažemo i 1.200, a 3.000 je na budžetu 'Trepče' i ona čuva sever Kosova", kaže premijer i dodaje da u "Trepči" ima dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, "Belo Brdo" i "Crnac", a oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije.

Dodaje da je "Trepča" od izuzetnog značaja i da će je Srbija čuvati. 

"Ne razumem zašto su ovo Albanci uradili, ne vidim šta su time dobili i šta time žele da dobiju. Ne misle valjda da će ući silom? Da otmete ne možete, ne damo, ne damo da se dira u prava svojine ni Albancima, ni onima koji su vas na to nagovorili. Bez ikakve sile, bez ičega. Pitam što ste to radili? Zbog unutrašnjih političkih prilika?", upitao je Vučić.

Vučić je upitao i zašto su prištinske vlasti donele zakon o "Trepči", poručivši da, ako je namera da se kaže da je Zvečan njihov jer je cela opština nastala na imovini "Trepče", to neće biti moguće.

"Ne mogu da razumem zašto su to uradili, kao ni one koji su to dopustili. Odluka nema smisla. Kontrolisali su južni deo Mitrovice još od 1999. u potpunosti. Još pre proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo", rekao je Vučić.

U Zvečanu su srpske kuće, tamo nema Albanaca – nisu vaše i ne mogu biti vaše, poručio je Vučić prištinskim vlastima.

Takođe je upitao šta su tom odlukom hteli, "možda da udare još malo na Srbiju, pritisnutu sa svih strana", jer, kako konstatuje, drugi smisao to ne bi imalo.

Rekao je da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nije rekao baš sasvim istinit podatak kada je govorio o 51 milion tona rezervi ruda na Kosovu i Metohiji.

"Pitanje je da li ima toliko rezervi i ko je i kako radio procene, jer nismo radili procene protekle tri decenije. Računajte da je 85 odsto tih rezervi u južnom delu Mitrovice", rekao je Vučić.

Na sednici Vlade govorilo se i o akcionom planu za telekomunikacije, sveukupnim odnosima sa EU, analizirali su se odnosi u regionu, posebno posle priznavanja, odnosno nepriznavanja izbora u Srebrenici i postupcima i potezima koje će Srbija i njena vlada činiti u narednom periodu.

Kada su u pitanju razgovori o telekomunikacijama, Vučić je rekao da je na Beogradu da nastavi razgovore jer, kako je rekao, "naš potpis za nas jeste Sveto pismo" i kada nešto potpišemo, mi to sprovodimo u delo.

Kako je objasnio, pitanje imovine nikada nije stavljeno na dnevni red briselskog dijaloga, iako je u ostalim pitanjima lako postići dogovor, poput toga da na "Gazivodama" rade i Srbi i Albanci.

"Ali uvek dođemo do pitanja imovine. Hoćete da damo jezero? Nećemo, nemamo pravo i ne možemo da damo i to sam 100 puta rekao i nemojte da nam trpate pitanje imovine", rekao je Vučić.

Poručio je da niko ne može da tvrdi da sva imovina pripada takozvanoj državi Kosovo, jer su to zgrade, kako je rekao, koje je Srbija izgradila tokom poslednjih deset godina.

"I da neko kaže 'častite nas', nemamo pravo na to. I da hoćemo da ih častimo sa tih 19 zgrada, izgradićemo još 190 drugih. Nemamo problem. Ali problem je što hoće da koriste to pitanje imovine kako bi tražili 'Valač', 'Gazivode' i drugo", rekao je premijer istakavši da je to problem i da na to Srbija ne može da pristane.

"Razgovaraćemo sa srpskim političarima na KiM"

Smatra da je dobra odluka srpskih političara u kosovskoj vladi i parlamentu da zamrznu svoje funkcije i istakao da će s njima tek razgovarati.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su srpski političari u kosovskoj vladi i parlamentu, bez obzira na to što su često kritikovani u medijima, najveći deo svojih odluka uvek želeli da usaglašavaju sa odlukama Vlade Srbije.

"S njima ćemo tek razgovarati. Oni će biti ti koji će nas obavestiti o svojim budućim potezima. Ne kažem da ćemo direktno uticati, ali oni uvek žele da čuju naše mišljenje", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da u Vladi Srbije postoji mudrost i snaga da se razgovori sa Prištinom nastave, bez obzira na to šta o tome misli kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Ukazao je i da se u najtežim sukobima i ratovima stvari rešavaju razgovorima.

"Mi se ne hvalimo mišićima, mi se hvalimo mirotvornom politikom, da sa vama imamo najbolje moguće odnose, da imamo prisustvo u Srbiji i biznismena iz Albanije i KiM", rekao je Vučić.

Kaže da je insistirao kod Marka Đurića da se nađe rešenje da kroz Srbiju prolazi što više automobila sa KiM, da se poštuje protok ljudi, robe, kapitala. Jer to je, kaže, život.

"Prihvatam da je Tahirijeva 'najjača'. Samo se molim da tu silu ne pokazuje na delu, jer to nećemo dozvoliti", poručio je premijer Vučić.

"Nećemo pred Savet bezbednosti"

Premijer je izjavio da je on odlučio da se o pitanju "Trepče" ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir.

Kaže da je to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

„Na sednicu Saveta bezbednosti UN se ide ako je ugrožen mir. Ja mislim da to još nije slučaj. Odluka Prištine jeste opasan potez, ali jošš nije ugrožen mir“, podvukao je Vučić.

Naglasio je da će Vlada pokušati da iskoristi sve mogućnosti razgovora i dijaloga za rešavanje problema.

"Pustite da probamo da razgovaramo i vratimo stvari u normalu, da probamo kako bi neki ljudi razmeli da je 21. vek i da moramo da razvijamo dobre odnose i mislimo na naše ekonomije, budućnost, bebe", rekao je premijer dodajući da prihvata svu odgovornost za svoju odluku.

„Nisam prihvatio taj predlog jer nisam cirkuski premijer, i zato što meni ne treba da urličem na televiziji noseći srpsku zastavu i objašnjavajući svima kako sam veliki Srbin, a da rezultat na semaforu bude 0:1“, rekao je Vučić.

Upitao je šta bismo dobili sednicom Saveta bezbednosti UN, dodajući da ionako postoji rasprava o Kosovu i Metohiji u novembru, za koju je šefu diplomatije dat nalog da govori o "Trepči".

Vučić je istakao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN samo iziskivala trošenje para za odlazak u Njujork, gde bi bili suočeni sa preglasavanjem.

„Neću da idem tamo samo da bi Srbima pokazao ko su prijatelji, a ko neprijatelji“, kazao je premijer.

"Nećemo na arbitražu, kompromis bi doneo uspeh 'Trepči'"

Nećemo ići na arbitražu, ne može Srbija da ide na arbitražu s Kosovom, jer bi time priznala Kosovo, rekao je Vučić i dodao da je "Trepča" "naša, u našem posedu i "državini", te da nećemo dozvoliti da nam je otmu.

Premijer je, upitan o konkretnim koracima koje će država preduzeti da zaštiti "Trepču", radnike i imovinu, rekao da to neće biti arbitraža, ali da postoje "neke druge vrste arbitraže".

A na pitanje šta tačno može da znači odluka o poništavanju pravnih posledica akata Prištine o "Trepči" i kako će Vlada sprovesti korake koje je pripremila, odgovorio je:

"Ovako kako smo naumili, mi smo u posedu, u državini stvari, mi to imamo, samo je neko hteo da nam oduzme."

"A mi kažemo – ne damo", rekao je premijer i dodao da će to "braniti u svim razgovorima sa stranim sagovornicima i partnerima.

"Budu li pokušali silom, nećemo im dozvoliti. Mi nikome ne pretimo, ako mislite da pokazujete silom nešto srpskom narodu, plašim se da ćete svoje zube polomiti. Mi ćemo mir i stabilnost sačuvati", poručio je premijer.

Upitan zašto niko iz EU nije reagovao na slučaj "Trepče", Vučić je odgovorio da pretpostavlja da i neće reagovati, te da to nije ni očekivao.

"Reagovali bi da sam ja rekao da neću da odgovaram nekom novinaru jer je iz neke kuće koju neko finansira. To jesu dvostruki standardi, ali šta da radim, neću da uništim budućnost Srbije. Nisam idiot da mislim da su Albanci to sami smislili, onaj ko misli da sam mnogo glup – greši", rekao je Vučić ocenivši da je interes Srbije iznad svega.

"Pustite državu da radi svoj posao, a ne znam odakle vam to da je naš odgovor marketinški", rekao je novinaru čije pitanje je shvatio kao insinuaciju da je današnja odluka Vlade marketinški potez.

"Nije marketinški. Njihova odluka je možda marketinška, a u svakom slučaju nerazumna", dodao je.

Upitan šta se sada dešava, nakon odluke kosovskih vlasti, Vučić je rekao: "Ništa."

"Ništa se ne dešava, osim što nam prave probleme pri uvozu određenih sirovina. A ako hoće da promene, moraju nešto da urade‚, a kako će ući u Leposavić, u našu zgradu 'Trepče', kako misle da proteraju Srbe?", upitao je Vučić.

Upitan šta očekuje od Brisela i da li se pitanje "Trepče" može koristiti kao problem kojim će Srbija biti pritisnuta da odustane od Telekoma, Vučić je odgovorio da Srbija hoće da sprovodi sporazum o telekomunikacijama, ali da ne može da pristane na to da sve unapred proglasi kao imovinu kosovske države.

"Kada vas dovedu u situaciju da je nemoguće bilo šta da uradite, branite se s četiri noge. Dovedeni smo u poziciju koja je za nas nemoguća. Nema izlaza i tunela napravljenog da se provučemo", rekao je Vučić.

On je dodao da je pozicija nemoguća, ali da će se Vlada Srbije boriti za svoj narod i zemlju.

"Nemoguća je pozicija i borićemo se za svoj narod i zemlju, ali ne da pokazujemo mišiće, već znanjem, odgovornošću i pameću", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je odluka Prištine politički i pravno ništavna i da neće proizvoditi posledice, osim što može da nanese štetu "Trepči".

"Šta ćemo ako kažu da više ne dozvoljavaju uvoz eksploziva za 'Trepču', bez kojeg ne možemo da radimo u 'Trepči'? I na to možemo da pružimo odgovor, da spasavamo 'Trepču' na drugačiji način, ali time bismo samo pokazali da žele da nam naprave štetu", rekao je premijer.

Na pitanje kako bi izgledao kompromis u vezi s "Trepčom", Vučić je rekao da bi to preduzeće imalo ogroman uspeh ako bi se fuzionisalo.

"Ako bismo uspeli suštinski da funkcionišemo zajedno, ne bi bilo kraj uspehu 'Trepče'. Mogli bismo da ostvarimo veliki izvoz. To je jedino ekonomski opravdano rešenje", rekao je premijer.

Nema promene evropskog kursa

Ostajemo na evropskom putu i nećemo uvoditi sankcije Rusiji, poručio je Vučić, povodom dilema u javnosti da će događaji oko "Trepče" i Telekoma uticati na promenu kursa i politike Srbije.

Premijer je, ne ostavljajući dileme u tom pogledu, istakao da je Srbija spremna i na kompromise ako su i drugi spremni.

"Biće kompromisa, jer je važno da idemo napred, da razmišljamo o budućnosti", istakao je Vučić.

Kaže da je reč o našoj budućnosti, a ne o tome da se busamo u prsa, jer to neće "isplatiti" penzije i plate, niti doneti nove investicije.

"Nikoga nisam lagao u kampanji, nisam obećavao kule i gradove, govorio sam istinu i govorio glasajte za vladu koju ću ja voditi, vladu koja neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, drugačiju vladu neću da vodim", istakao je premijer.

Vučić je poručio da Srbija mora da nastavi da razgovara sa Evropom, mora da nastavi da razgovara sa svima, mora da nastavi svoju ekonomsku politiku.

To će, rekao je, doneti nove investicije. "Digli smo nos iznad vode, ali usta su nam još pod vodom, a neki bi da se bijemo s celim svetom", rekao je Vučić i dodao:

"Tu politiku nećemo da vodimo, ali nećemo ni da dozvolimo da nas gaze", zaključio je premijer.

Vučić je istakao da lažni građanski i lažni nacionalistički sektor iznose tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa Briselskim sporazumom iako uopšte ne poznaju taj dokument.

Kaže da bi, na primer, voleo da vidi u kojoj se to tački Briselskog sporazuma pominje "Trepča", dodajući da je reč o dokumentu koji ima svega stranu i po.

"Svašta izgovaraju i ispisuju, a pojma nemaju šta piše u Briselskom sporazumu. Ako ste toliko lenji da ne možete da pročitate jednu i po stranu, nije ni čudo što imate malo glasova. Da radite malo više, dobili biste više glasova. Pročitajte dokument, jer ima prevod i na srpskom i na oba pisma", objasnio je Vučić.

Podvukao je da je suština sporazuma Zajednica srpskih opština, koja čini više od pola tog dokumenta.

Premijer je izjavio i da je "primio k znanju" poruku, odnosno izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da za Albance više nema ustupaka, nakon pokušaja otimačine "Trepče".

Premijer je rekao da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, te da je poruku predsednika Srbije "razumeo u moralnom i u političkom smislu".

"Predsednika ne biraju novine, već narod"

Premijer nije hteo da se izjašnjava o formalnim i neformalnim kandidatima za predsednika Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ne želi da učestvuje u političkim igrama i ispunjavanju snova "dokonih i lenjih ljudi koji misle da zaslužuju da postanu nešto, pošto nisu uspeli da urade ništa u prethodnom periodu svoje karijere".

Premijer je ironično primetio da je, pregledajući Kurir, "zaključio da unapred postoje dva pobednika" – zaštitnik građana Saša Janković i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Jedan je Janković, a drugi Jeremić. Moje je samo da odlučim koga da podržim, jer su obojica već pobedili, imaju ogromnu podršku u narodu, dok su ostali nepostojeći", rekao je Vučić i dodao da će im se, ako ipak bude neko treći, izviniti.

Obraćajući se novinarki Kurira, on je rekao: "Vi kandidujte, neka su tu tri puta pobedili, a ja ću vam saopštiti kome sam čestitao kada se prebroje glasovi."

Na pitanje kako komentariše pisanje Informera da vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković podržava kandidaturu Jeremića, Vučić je odgovorio da ne zna da li je to istina ili nije, ali da Mišković verovatno čini što i on, želi da podrži "pobednika".

"Razumem Miškovića, bliži se pravosnažna presuda. Računa da institucije u Srbiji ne postoje, da je to rezultat politike kao kada su neki drugi vedrili i oblačili. Ali predsednik se bira na neposrednim izborima i ne biraju ga novine, već narod", poručio je Vučić.

Rekao je da se članovi Vlade neće izjašnjavati o predsedničkim izborima, a da će on to učiniti za šest meseci kao predsednik Srpske napredne stranke.

Vučić je na pitanje novinara Kurira kako komentariše medijske napise da su se ministri Zorana Mihajlović i Ivica Dačić sukobili oko predsedničkih izbora, rekao da je zamolio članove Vlade da se uzdrže od komentarisanja tih izbora.

"Svi imaju pravo da se kandiduju, da imaju stranke, ali kao Vlada se nećemo izjašnjavati. A kao predsednik stranke, to ću učiniti za šest meseci", rekao je Vučić.

Na početku konferencije za medije, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će početi sa radom projekat Vlade Srbije "Bebo, dobro došla na svet".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво