SPS: DS i Nataša Vučković naneli veliku štetu Srbiji

Socijalistička partija Srbije saopštila je da su DS i njena članica Nataša Vučković odgovorni što nisu verifikovani mandati nove srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, čime su, ocenjuju, naneli veliku štetu Srbiji.

SPS je saopštila da se član srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žarko Obradović iz SPS oštro suprotstavio zahtevu političke grupe socijalista u toj instituciji da se ne verifikuje mandat nove srpske delegacije.

Socijalisti navode da je član delegacije Žarko Obradović prisustvovao sastanku političke grupe socijalista na kojem je to pitanje pokrenuto, te da je diskutovao više puta, ali da je i pored njegovog protivljenja 15 članova glasalo za tu odluku, dok je 23 bilo uzdržano.

Žarko Obradović je, kažu u SPS, ukazao da je odluka o sastavu delegacije doneta u Skupštini Srbije u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine, nakon više krugova konsultacija, da su pri donošenju odluke poštovani rezultati na izborima, da su zastupljene najveće stranke, da je vođeno računa i o rodnoj ravnopravnosti, a što je najvažnije da je odluka doneta - jednoglasno, što znači i uz saglasnost DS.

Socijalisti ističu da je za takvu situaciju odgovorna DS i Nataša Vučković.

"SPS ocenjuje da su na ovaj način DS i njen član Nataša Vučković zbog ličnih interesa naneli veliku štetu Srbiji", navodi u saopštenju SPS.

I šefica delegacije u PS SE Aleksandre Đurović ranije je izjavila da je osporavanje akreditiva nove srpske delegacije u toj instituciji posledica žalbe Nataše Vučković i DS.

Poslanica DS Nataša Vučković odbacila je navode da su zbog nje i te stranke osporeni akreditivi nove srpske delegacije u PS SE, navodeći da su takve optužbe neosnovane i neistinite.

"Niti ja, niti bilo ko iz DS se nismo žalili. Ne postoji mogućnost žalbe", rekla je Vučković.

Vučković je rekla da je to pitanje za Socijalističku grupu u PS SE koja je i osporila akreditive, navodeći da je pravilo da delegacija u PS SE bude sastavljena proporcionalno snazi političkih stranaka u Skupštini Srbije.

PS SE u Strazburu odbila je da verifikuje mandat novoj delegaciji Skupštine Srbije, uz objašnjenje da ona ne održava sastav našeg parlamenta koji je formiran posle parlamentarnih izbora.

Predstavnici Socijalističke grupe u PS SE uložili su prigovor, jer u našoj delegaciji nema predstavnika DS. O svemu sada treba da se izjasni Komitet za pravila i procedure.

Srpska delegacija u PS SE ima sedam članova, od koji su troje iz SNS, a naprednjaci su četvrti mandat prepustili Elviri Kovač (SVM), kao predstavniku manjine.

Tu su još i po jedan član SPS, SRS i Dosta je bilo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара