Srpska lista i srpski ministri zamrzavaju rad u prištinskim institucijama

Poslanici Srpske liste odlučili da do daljeg zamrznu rad u kosovskom parlamentu posle Zakona o konfiskaciji "Trepče". Nakon toga su i srpski ministri doneli odluku da zamrznu rad u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.

U Srpskoj listi smatraju da su Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u poslednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budu donosili zavisiće ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda na ovim prostorima.

"U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa 'Trepčom', donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba", saopštili su poslanici Srspke liste nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici.

Poslanici Srpske liste danas su u Kosovskoj Mitrovici održali sastanak, na kojem su zaključili da je "nelegalna odluka Skupštine Kosova o prisvajanju kombinata 'Trepča' bila svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika".

Naveli su takođe da odbijaju da budu, kako su naveli, svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i Metohiji i da neće davati alibi nastojanjima da se srpski narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje svojih domova.

“Srpski narod, koji je do sada iskazivao iskrenu nameru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unapređuje društvene i ekonomske prilike na Kosovu i Metohiji, više nema iluzija o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema”, navode iz Srpske liste.

Šef Srpske liste Slavko Simić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da je odluka da srpski poslanici zamrznu učešće u radu kosovske skupštine korak u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da je za poslanike Srpske liste neprihvatljiva odluka o usvajanju Zakona o "Trepči" i da je neprihvatljivo da poslanici Srpske liste na sednici na kojoj je donet sporni zakon budu minorizovani.

"Na današnjem sastanku doneli smo zajednički zaključak da nećemo ni jednoj instituciji dati alibi da obespravi srpski narod koji živi na KiM i da na taj način pokuša da destabilizuje srpski narod na Kosovu i Metohiji", kazao je Simić.

Srpski ministri zamrzli učešće u kosovskoj vladi 

Nakon poteza poslanika Srpske liste i srpski članovi su zamrzli učešće u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.

"Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas. Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi se naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka", naveli su ministri.

U saopštenju koji su potpisali zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić piše da oni ne mogu da pristanu na to da vladajuće albanske stranke njihovim (srpskim)prisustvom fingiraju postojanje demokratije.

Ministri su dodali da će angažman i rad srpskih članova kosovske vlade biti usmereni isključivo na aktivnosti koje će doprineti boljem položaju srpskog naroda.

"Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice na angažovanje u cilju rešavanja novonastale situacije jer ukoliko se ignorišu stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu, ignoriše se i činjenica da na Kosovu pored Albanaca žive i Srbi koji se kao narod i dalje tretiraju kao građani drugog reda", stoji u saopštenju.

Srpski članovi kosovske vlade su naveli i da je Vlada Kosova, u koju su ušli na osnovu koalicionog sporazuma Srpske liste sa, u tom trenutku, najvećim albanskim političkim strankama, odbila da im omogući bilo kakav udeo u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj srpskog naroda.

"Time što nam je uskraćeno pravo da učestvujemo u pronalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata 'Trepča', ali i u mnogim drugim važnim odlukama, koalicioni sporazum je brutalno pogažen, a Srpskoj listi je stavljeno do znanja da ne treba da se smatra delom vladajuće koalicije", stoji u saopštenju.

Precizira se da su, uprkos svim apelima da srpski narod i njegovi politički predstavnici ne smeju biti biti isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, naročito kada je reč o pitanjima od posebnog značaja za srpski narod, srpski predstavnici u vladi stavljeni u poziciju u kojoj ne mogu efektivno da svom narodu osiguraju jednaka prava i sigurnost.

Stojanović: Spremni smo da sve karte bacimo u igru

Srpski ministri ne isključuju ni radikalnije poteze.

"Oni koji su donosili odluku o ovome morali su da shvate da to nije bilo kakva odluka, da je to odluka koja ozbiljno ugrožava opstanak srba na KiM. Mi preko te odluke ne možemo lako da pređemo, ne možemo samo da ćutimo i da neko očekuje da mi prihvatamo sve što se odlučuje direktno protiv interesa srpskog naroda i da to aminujemo i da na neki način to podržavamo. Mi to ne podržavamo i spremni smo da sve karte bacimo u igru, pa i naše ostavke", rekao je kasnije danas Stojanović.

Eventualno napuštanje kosovskih institucija značilo bi zastoj u pregovorima Beograda i Prištine.

"To znači da bi Srbija ušla u ozbiljan rizik da bude jednostrani krivac koji je napustio Briselski sporazum a to znači da se zamrznu svi dalji pregovori oko EU. Suviše riskantno, ne može se time ništa dobiti, možda kao neko ograničeno sredstvo pritiska da bi se ušlo ponovo u razgovore, ali napuštanje mislim da nije dobro", smatra analitičar Dušan Janjić.

Zbog najnovijih poteza Prištine upitna je implementacija dela briselskog sporazuma - imenovanje srpskih sudija, tužilaca i pravosudnog osoblja u kosovski pravosudni sistem, u albanskoj štampi najavljivano za kraj meseca.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво