Marić: Moj predlog je da zamrznemo aktivnosti u kosovskim institucijama

Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić za RTS kaže da je donošenje zakona o "Trepči" presedan, ali da će ona nastaviti da radi. Najavio je da će na današnjim sastancima biti odlučeno da li će srpski predstavnici u kosovskim institucijama zamrznuti sve svoje aktivnosti.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Ljubomir Marić je rekao da je cela procedura donošenja zakona o "Trepči" rađena kršenjem svih mogućih procedura, ali ističe da će "Trepča" nastaviti da radi.

"U 'Trepči' radi 3.000 radnika i njihove porodice direktno zavise od ovog preduzeća. Vlasnik neće dozvoliti da zbog zakona kosovske vlade 'Trepča' stane", ističe Marić.

Dodaje da je "Trepča" jedno održivo preduzeće koje funkcioniše unazad skoro 10 godina, od ponovnog pokretanja proizvodnje. Ima godišnji fizički obim proizvodnje od oko 200.000 tona olovno cinkovne rude, objašnjava Marić.

Kaže da je cela procedura donošenja zakona rađena kršenjem procedura.

"Cela procedura je rađena kršenjem svih mogućih procedura ali i kršenjem međunarodnih obaveza. Nacrt zakona je nama dostavljen pola sata pred sednicu. Grupu čini 16 članova i preglasavanjem su odluke donosene. Zakon nije prošao proceduru, a ono što je suština je da je rezolucija 1244 SB UN predviđala upravljanje preduzeća. Bili smo spremni da razgovaramo o svemu, ali ne o pitanju imovine", objašnjava Marić.

Dodaje da su konsultacije i dogovori neprekidno u toku.

"Danas će se održati dva sastanka, razgovaraće se o svemu. Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić i ja ćemo posebno razgovarati, ali je činjenica da se naše mišljenje ne uvažava, mi smo imenovani kao ministri, ali ništa drugo nije ispunjeno. Bilo bi vreme za reakciju", istakao je Marić.

Smatra da je vreme da se zamrznu aktivnosti u kosovskoj vladi.

"U protekle dve godine, zaključno sa ovim nacrtom zakona, činjenica je da se mi ne uvažavamo. Sve što je ispunjeno od koalicionog sporazuma je to da smo imenovani kao ministri i određen broj zamenika u drugim ministarstvima. Moj je predlog i ideja da zamrznemo sve svoje aktivnosti, mi kao ministri u održavanju sednica vlade i svim drugim institucijama, naravno i naši poslanici u Skupštini", dodaje Marić.

"Prosto čudi ta tišina iz Brisela, jer da je ovo Beograd uradio bila bi saopštenja, upozorenja ka srpskom narodu i prema Beogradu koji je odgovoran i kriv za sve što se dešava", kaže Marić.

"Kada Beograd treba da sprovede nešto vrši se pritisak na nas, na Kosovo i Metohiju. Ceo sporazum i dijalog nikad nije bio ugroženiji do ovog momenta. Do sad nismo čuli da je Brisel rekao Prištini da je pregažen rok 25. decembra 2015. kada je trebalo ZSO da se uspostavi, nikad nismo čuli direktan poziv", objašnjava Marić.

Ističe da svi postupci ukazuju da je nekome stalo da destabilizuje bezbednosno stanje na KiM.

"Svi postupci nažalost ukazuju da je nekome stalo da destabilizuje bezbednosno stanje na KiM, srpski narod je zabrinut a ugrožavanje dijaloga nas dovodi u situaciju da se zapitamo šta je sledeći korak", zaključuje Marić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи