Dačić: Učinićemo sve da zaštitimo interese Srbije na Kosmetu

Stižu i prva regovanja na predlog Marka Đurića da Vlada traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Trepči. Pojedini zvaničnici zabrinuti su za bezbednost na Kosovu i Metohiji. Srbija će iskoristiti sva sredstva da zaštiti interese na KiM, poručuje ministar Ivica Dačić i dodaje da je potrebno sačuvati hladnu glavu i razum.

Predlog Marka Đurića razmotriće Vlada. To je RTS-u potvrdio Ivica Dačić koji smatra da Srbija mora da uradi sve ne bi li zaštitila imovinu na Kosovu i Metohiji.

"Srbija će iskoristiti sva sredstva da zaštiti svoje interese. Pitanje je da li ćemo to kroz sednicu Savetu bezbednosti uspeti, ali mi treba da uradimo sve. Pre svega je važno sačuvati hladnu glavu i razum", navodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Usvajanje Zakona o Trepči u kosovskoj Skupštini, u Vladi Srbije vide kao pokušaj destabilizacije Pokrajine.

"Ovde je pokušaj da se ustanovi precedent, da se ustanovi pravilo po kome sve što se nalazi na KiM pripada nekakvoj vladi u Prištini. To bi značilo, da mi u Beogradu kažemo - evo koka-kola se nalazi u Zemunu, to je naše vlasništvo. Onaj ko ovo radi ne razmišlja samo o imovini, napraviće situaciju koja jako teško može da se kontroliše", navodi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Za analitičare, realnija je politička nego pravna borba za Trepču.

"Mislim da pravna arbitraža ima mnogo problema. Mi ne priznajemo Kosovo, pa je skoro nemoguća. Mislim na politička, diplomatska sredstva koja bi za cilj imala da stvore situaciju u kojoj bi Priština i Brisel pristali da se razgovara o međusobnim potraživanjima", kaže analitičar Dušan Janjić.

Ipak, dok čeka da vidi kako će Priština realizovati tek usvojeni zakon, posebno na severu Kosova i Metohije, Vlada pokušava da spreči posledice.

"Srbija već preduzima snažne diplomatske aktivnosti ukazujući i zvaničnicima Evropske unije i Cefte i mnogim drugim zvaničnicima koliko Priština nema prava da svojata imovinu Srbije, koliko to može da ugrozi stabilnost na KiM i koliko može da uspori, da zaustavi proces normalizacije odnosa", kaže predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Osim Trepče, Beograd je pred još jednim izazovom. Brisel očekuje primenu sporazuma o telekomunikacijama o kojem dve strane, krajem septembra, nisu mogle da se dogovore. U Beogradu ga ocenjuju kao nakaradan jer se njime, navodi se, otima imovina Telekoma Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи