Drecun: "Trepča" je simbol opstanka Srba na KiM

"Trepča" je simbol borbe za opstanak 2.500 Srba koji rade u severnom delu kombinata Trepča, koji jedino i funkcioniše, dok je drugi - južni deo, kojim upravljaju Albanci, "u haosu", izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je, u izjavi za RTS, istakao elementarno pitanje kako Priština misli da realizuje usvojeni zakon, posebno na severu Kosova i Metohije, i to bez turbulencija i bez protivljenja srpskog naroda i srpskih predstavnika u samoupravi?

On je novi zakon nazvao "završetkom etničkog čišćenja Srba sa Kosova" i istakao da srpska vlada intezivno radi na sprečavanju posledica sprovođenja ovog zakona.

"Srbija već preduzima snažne diplomatske aktivnosti ukazujući i zvaničnicima Evropske unije, CEFTA i mnogim drugim zvaničicima koliko Priština nema prava da svojata imovinu koja je u vlasništvu Republike Srbije", istakao je Drecun.

On je dodao da zakon o "Trepči" može da "ugrozi stabilnost odnosa na KiM, može čak da zaustavi proces normalizacije odnosa i destabilizuje celokupnu situaciju".

"Čitava priča se vodi oko toga ko ima dokaza da je vlasnik Trepče. Priština se ponaša kao da nema ni jedan dokaz, jer je država Srbija preko Fonda za razvoj, koji ima 55,14 odsto akcija u akcionarskom društvu celokupnog kombinata od 1991. godine, dokazala svoj udeo", objasnio je poslanik.

Kao jedan od jednako važnih problema, Drecun je pomenuo pitanja dugovanja.

"Trepča je gubitaš. Ona ima gubitak veći od 1,5 milijarde evra, od toga 280 miliona evra potražuju firme iz centralne Srbije. Novi zakon predviđa da sva potraživanja budu prebačena na budžet Kosova - što znači da neće nikada biti isplaćena", rekao je on.

broj komentara 0 pošalji komentar