Zvečan: Ništavne odluke o “Trepči” donete mimo Beograda

U Zvečanu je održana vanredna sednica skupština četiri opštine na severu Kosova, povodom predloga zakona kosovske vlade o budućnosti "Trepče", po kojem će vlada biti vlasnik 80 odsto imovine ovog kombinata.

Odbornici skupština četiri opštine na severu Kosova – Zvečana, Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka, oštro se protive nacrtu zakona o "Trepči" i zahtevaju njegovo momentalno povlačenje iz procedure.

Odbornici pozivaju vlasti u Prištini da o ovom pitanju razgovaraju sa menadžmentom "Trepče sever", kao i sa predstavnicima zaposlenih, tj. sindikatom "Trepče" i pravim vlasnicima kombinata "Trepča".

"Svako donošenje odluke po pitanju pravnog statusa 'Trepče', bez dogovora, smatraćemo ništavnim i nesprovodivim na teritoriji naše četiri opštine na severu Kosova i Metohije", navodi se u zaključcima sa vanredne sednice u Zvečanu.

Sednica skupština četiri opštine je još jedna u nizu reakcija Srba na odluku kosovske vlade.

Direktor "Trepče" na severu Jovan Dimkić rekao je na sednici da je predlog kosovske vlade rađen na jednonacionalnom nivou, da nema studije izvodljivosti o reorganizacije "Trepče".

"Ovakva žurba ukazuje na loše namere Prištine", rekao je Dimkić i zatražio od međunarodne zajednice da se ovo pitanje odloži.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić pozvao je na jedinstvo Srba u vezi sa pitanjem o budućnosti "Trepče", istakavši da predlog zakona može da bude sproveden samo silom.

U 12 časova na putu Raška–Priština, kod Zvečana biće održan protest.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво