Srpski članovi kosovske vlade napustili sednicu zbog "Trepče"

Predstavnici Srba u kosovskoj vladi usprotivili su se nacrtu zakona o "Trepči" na sednici vlade, istakavši da se njime srpska zajednica isključuje iz odlučivanja o budućnosti ovog kombinata, te da je čitav proces ispolitizovan.

Ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić ocenio kao neregularno da nacrt zakona ministrima bude dostavljen neposredno pred sednicu vlade.

Kosovska vlada je danas usvojila predlog Zakona o kombinatu "Trepča" i uputila ga Skupštini, koja će ga razmotriti u petak, 7. oktobra.

Obrazlažući predlog zakona, ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci je rekao da su cilj zakona nove investicije, povećanje vrednosti imovine i unapređenje tehničko-tehnološkog razvoja koji će omogućiti održiv ekonomski razvoj i revitalizaciju ovog "za Kosovo izuzetno značajnog preduzeća".

Ministar za ekonomski ravoj Bljerand Staviljeci je, predstavljajući predlog zakona, rekao da će po tom zakonu vlada biti vlasnik 80 odsto kombinata "Trepča", a da će ostalih 20 odsto biti dato na upravljanje zajednicama.

Ukazavši na to da je trenutna situacija u "Trepči" takva da polovinom na severu upravljaju Srbi, a drugom polovinom na jugu Albanci, Marić je izrazio strahovanje zbog toga šta će srpska zajednica dobiti ovim zakonom, podsetivši da je na severu "Trepče" angažovano više od 3.000 radnika.

"Predlogom zakona srpska zajednica je isključena iz svih dešavanja po pitanju 'Trepče' i mi ćemo zbog toga glasati protiv", rekao je Marić na sednici vlade.

Ocenio je da se na ovakav način sa ekonomskih ulazi u neka druga pitanja i da kosovska vlada krši Sporazum o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA) i Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa EU.

Zapitao se kako je moguće da predlog zakona bude urađen bez studije izvodljivosti, za koju je ugovor sa međunarodnom organizacijom potpisan pre 15 dana. Rok za izradu studije je četiri meseca.

Agencija za privatizaciju, pod čijom je ingerencijom sada "Trepča", trenutno radi na izradi studije izvodljivosti, a zakon predviđa u roku od šest meseci od njegovog usvajanja izradu razvojne strategije Trepče, što će potvrditi Skupština.

Potpredsednik vlade Branimir Stojanović je na sednici rekao da je izrada nacrta zakona o "Trepči" politička, a ne ekonomska odluka.

"Ovaj predlog zakona je više politički nego ekonomski, a u procesu izrade predloga zakona našeg učešća nije ni bilo. Mi ćemo u skladu sa stavovima radnika imati negativan stav prema ovom predlogu", rekao je Stojanović na sednici vlade. Najavio je da će srpski poslanici biti protiv predloga zakona i na sednici skupštine, zakazanoj za petak.

Naveo je i da je za Srbe tema ekonomske održivosti "Trepče" najvažnija.

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić je rekao da je i na severu i jugu Kosova bitno da postoji potreba da se svi procesi odvijaju u smeru stabilizacije zajednica, te da se ovim predlogom zakona to ne postiže.

"Neobično je da se na dnevni red sednice skupštine uvrsti u dnevni red pitanje koje prethodno nije prošlo sednicu vlade", rekao je Jevtić na sednici vlade.

Jevtić kaže da je od svih rokova bitnije da se pronađe kvalitetno rešenje da bi se izašlo iz ovakve situacije i da je to ono čime treba da se rukovodi.

Predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji je u ponedeljak posle sednice Predsedništva Skupštine rekao da će se ovaj zakon u skupštini razmotriti po ubrzanoj proceduri i da će pred kraj meseca biti usvojen.

Pošto su iskazali svoje protivljenje predlogu zakona o "Trepči", srpski predstavnici su napustili sednicu vlade.

Mustafa: "Trepča" vlasništvo Kosova, nema pregovora

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je na sednici vlade da je Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" u vlasništvu Kosova i da se o tome ne može pregovarati.

Mustafa je rekao da bilo potrebno dosta vremena da se izradi Zakon o "Trepči" i dodao da je komisija koja je izradila Nacrt zakona uradila to na profesionalan način.

Predsednik kosovske vlade je naglasio da je napravljeno najbolje rešenje za "Trepču". Ponovio je da je "Trepča" imovina Kosova i da ona ne može biti predmet nikakvih pregovora.

"Imovina je u vlasništvu Kosova, o pitanju 'Trepče' se ne može pregovarati", rekao je Mustafa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво