Nikolić: Srbija insistira na miru, ostavimo svađe iza nas

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je prilikom odavanja pošte stradalima u Jajincima za vreme Drugog svetskog rata da Srbija insistira na miru i saradnji u regionu i čitavom svetu i apelovao na političke činioce da svađe ostave iza nas.

Tomislav Nikolić je istakao i da Srbija želi da bude punopravni član Evropske unije, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Apelujemo na sve političke činioce da svađe i istoriju ostave iza nas i da se okrenemo saradnji", rekao je Nikolić dodajući da se Srbija bori za pravo da sama bira prijatelje kao i protiv jasno iskazane namere da ponovo bude uvučena u sukob u regionu.

Na skupu posvećenom očuvanju dostojanstvenog sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima Nikolić je rekao da je Srbija danas više od dve decenije poštovana i uvažavana i da je posebna i obavezujuća borba bila da se ne dozvoli revizija istorije u vezi sa uzrocima Velikog rata.

"Stogodišnjica od njegovog početka je za nama, a naša odlučnost i doslednost sprečila je da se na Srbiju svali istorijska odgovornost i izjednače sve strane u krivici. Da smo dozvolili da takva stigma padne na naše herojske pretke, saučestvovali bismo u zločinu i nepravdi ogromnih razmera", rekao je Nikolić.

Istakavši da to nije jedina bitka koja se vodi, Nikolić je rekao da je posebno važna bitka za Kosovo i Metohiju, da ne dozvolimo ulazak samoproklamovane države KiM u Ujedinjene nacije.

"Mi ćemo sledeće godine ponovo da se borimo da Kosovo ne postane član Uneska. Vodimo bitku i za oporavak srpske ekonimije, za otvaranje novih radnih mesta", istakao je Nikolić.

Naglasio je da sećanje na prošlost oblikuje budućnost koju Srbija gradi u miru i slozi i razumevanju svojih građana.

"Sećanje na nevine žrtve koje su zauvek ostale ovde Srbija brani i čuva napredujući kao država i društvo, ne odričući se ideja mira i slobode što su naše određujuće reči – i iz prošlosti i u budućnosti podjednako", istrakao je Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво