Uskoro javna slušanja povodom zloupotrebe sredstava

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović i potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić najavili su da će u Skupštini Srbije uskoro će biti organizovana javna slušanja u prisustvu onih koji su pomenuti u izveštajima revizora o zloupotrebama u korišćenju javnih sredstava.

Sretenović je izjavio na sednici Pododbora za razmatranje izveštaja o revizijama DRI, Odbora za finansije, da bi na taj način mogli da se nateraju korisnici javnih sredstava na potpunu disciplinu.

"Želimo da osnažimo naše preporuke kroz javna slušanja. Ipak, moram da kažem da se više od 85 odsto naših preporuka izvršava, dok to teško ide kada su u pitanju preporuke koje se odnose na lična primanja i naknade", naveo je Sretenović.

Potpredsednik Narodne skupštine je istakao da javna slušanja mogu da deluju preventivno, pošto će svaki rukovodilac voditi računa da ne bude javno prozvan u parlamentu.

"Počećemo sa javnim slušanjima i pozivaćemo krivce kao svedoke, ali prave krivce", rekao je Arsić dodajući da ne može, na primer, ministar da bude odgovoran za to šta se radi u nekoj upravi u kojoj postoji neposredna odgovrnost nekog službenika.

Arsić je dodao da je u izveštajima bilo zabeleženo da su pojedini zaposleni imali pored redovnog rada i prekovremeni rad od 15 ili 16 sati dnevno, što je nemoguće.

"Takođe, nedavno smo otkrili da je jedna lokalna samouprava imala dve milijarde dinara na računima poslovnih banaka, umesto da bude na računu trezora", istakao je Arsić.

Kako kaže, javna slušanja bi bila posvećena nekom pojedinačnom problemu i imala bi dvostruki cilj - da se reši problem, ali i da se deluje preventivno odnosno da javni rukovodioci koji nisu bili predmet javnih slušanja rade u skladu sa zakonom, jer će biti svesni da i sami mogu da budu predmet slušanja i postavljanja poslaničkih pitanja.

"Čim negde učestvuju narodni poslanici tu je prisutna i javnost. Mislim da možemo da doprinesemo da se pojedini javni rukovodioci daleko odgovornije ponašaju prema sredstvima koja su im građani dali na raspolaganje", ocenio je potpredsednik parlamenta.

Bivši direktor za međunarodne odnose Kancelarije za odgovornu vlast u SAD Džozef Kristof je preneo iskustva iz te zemlje naglasivši da Srbija treba da organizuje javna slušanja, pošto su moćno oružje.

"Tako možete da obelodanite probleme u izvršnoj vlasti i da kažete građanima Srbije da je neko pitanje važno i da ćete pokušati da ga rešite. Zašto da ne organizujete slušanje na osnovu izveštaja revizora o zloupotrebama i javno postavite pitanja svedocima odnosno onima koji su označeni kao krivci u izveštajima revizora zbog zloupotreba u korišćenju javnih sredstava", rekao je Kristof.

Prema njegovim rečima, DRI je stvari svetionik koji ukazuje gde mogu problemi da se jave i kako da se reše, pošto kontroliše celokupnu vlast.

"Činjenice koje daje DRI su nepristrasne, to jest, nisu stranačke", naglasio je Kristof.

Potpredsednik Skupštine i predsedavajući Pododbora za razmatranje izveštaja o obaljvenim revizijama DRI Vladimir Marinković rekao je da će to doprineti da se svaki dinar budžeta odnosno naših građana i privrede koristi na najbolji mogući način.

"To je naša dužnost i nadam se da ćemo biti sve bolji u tome", dodao je Marinković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво