Stojanović: Najava referenduma na KiM jača pritisak na Srbiju

Namera kosovskog predsednika Hašima Tačija da organizuje referendum o ujedinjenju samoproglašene države Kosovo sa Albanijom ima za cilj da "disciplinuje Beograd i Banjaluku", izjavio je bivši šef Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović.

"Najava da će Kosovo raspisati referendum za ujedinjenje sa Albanijom govori o tome da je neko Albancima na Kosovu, zbog nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj, namignuo i rekao da potegnu to pitanje. To je samo jedno od pitanja kojim se dodatno vrši pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Stojanović za Sputnik.

Stojanović je rekao da ta najava za cilj da se "Beograd i Banjaluka "disciplinuju" i da se pokaže kakve sve komplikacije Srbija može da iskusi ukoliko pokuša da reši nacionalno pitanje na Balkanu".

"U pitanju su pre svega SAD i neke zemlje EU koje odlučuju o potezima mnogih država na Balkanu. Ova najava je u funkciji pretnji i pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku, zbog nedavno održanog referenduma u RS", rekao je Stojanović.

Kaže da politika "mi ne bismo da se mešamo" začuđujuća i u isto vreme zapanjujuća, jer su skoro sve države bivše SFRJ rešile svoje nacionalno pitanje, a jedino je srpsko nacionalno pitanje ostalo nerešeno.

"Mnogi jugoslovenski narodi, od Republike Slovenije, Republike Hrvatske, preko Makedonije, BiH imali su pravo na samoopredeljenje, jedino se srpskom narodu to pravo ne priznaje. Zapanjujuće je da zvanični organi Srbije, u situaciji kada je predsednik RS Milorad Dodik na osnovu odluke Skupštine RS sproveo odluku o održavanju referenduma, ćute. To je neshvatljivo. Srbija mora da štiti vitalne državne nacionalne interese, kako Srba u Srbiji, tako i Srba u Republici Srpskoj", zaključio je Stojanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи