Dačić: Srbija neće uvoditi sankcije Srpskoj

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu, te za stabilnost u BiH i poručio da svi treba da se okrenu traženju zajedničkog interesa.

Navodeći da Srbija nije podržala organizovanje referenduma u Republici Srpskoj, Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove rekao da će Srbija, kao država koja je garant Dejtonskog sporazuma, odgovoriti na svaku upućenu pretnju i znati da zaštiti sebe i svoje interese.

Skoro četiri sata, u maloj sali skupštine govorilo se o situaciji u regionu. Oni, koji već 10 godina traže Dejton 2, iznenada su postali glavni "dejtonobranitelji", kaže Ivica Dačić. Zato upozorava da Srbija nikome neće dati da se igra Dejtonom. 

Odgovarajući na pitanje poslanice SRS-a Nataše Jovanović o reakciji Srbije na eventualno uvođenje sankcija Republici Srpskoj i na pritiske kojima su izloženi Srpska i njen predsednik Milorad Dodik, Dačić je rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Srpskoj jer, kaže, to nije realno.

Dačić ističe i da je Srbija protiv menjanja Dejtonskog sporazuma, navodeći da se to može učiniti samo uz saglasnost sva tri naroda.

"Nećemo da damo nekom mogućnost da se igra sa Dejtonom. Oni koji 10 godina traže Dejton 2 počeli su da budu dejtonobranitelji, a ispada da je Republika Srpska postala ta koja navodno ruši Dejton", naveo je Dačić.

Ministar je odgovarao na brojna pitanja članova Odbora za spoljne poslove, među kojima je i pitanje odnosa sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Rusijom, te o daljem evropskim putu Srbije.

Pored regionalne stabilnosti i mira, Dačić je na tročasovnoj sednici odbora naveo da su prioriteti spoljne politike Srbije pridruživanje EU, jačanje saradnje sa Kinom i Rusijom, traženje modaliteta saradnje sa velikim silama, te nastavak zalaganja za principijelno rešenje pitanja Kosova i Metohije.

"Interes Srbije da na evropskom putu ne nanese štetu odnosima sa Rusijom"

Kad je reč o EU, Dačić navodi da se ona poslednjih meseci suočava sa brojnim izazovima, te da zvaničnici EU u razgovorima navode da proširenje neće biti ugroženo ali da će politika proširenja biti niže na listi prioriteta.

Dačić kaže da se 9. novembra očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku, te da će ministarka bez porfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović narednih dana biti u Briselu kako bi se sagledalo šta je urađeno a šta tek treba uraditi.

Od poglavlja 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju i njegovog napretka, kaže Dačić, zavisiće brzina otvaranja poglavlja.

sandra rašković Ivić je ispred DSS izjavila da kada bi rekla "da se vlada nije proslavila u svojoj regionalnoj politici  i da misli da je ona doživela krah".

"Naša spoljnopolitička pozicija, pa ne mogu reći da je balans, ona je traženje najboljeg mogućeg rešenja za naše državne i nacionalne interese", rekao je ministar Dačić.   

Ministar kaže i da nije realno da Srbija bude u evroazijskim integracijama jer to geografski nije moguće, te da je interes Srbije da na njenom evrospkom putu ne radi ništa što bi nanelo štetu odnosima sa Rusijom.

Odgovarajući na pitanje poslanice DS-a Nataše Vučković o izjavi predstavnika OEBS-a povodom slučaja Savamali, Dačić je rekao da su se njegove i primedbe ministra policije Nebojše Stefanovića odnosile na način na koji se daju izjave.

Dačić je naveo da se zvaničnici Srbije često sastaju sa predstavnicima OEBS-a, te da je to prilika da kažu ako postoji neki problem, a ne da o tome govori službenik.

Govoreći o posetama stranih zvaničnika, Dačić kaže da datum dolaska ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nije još utvrđen, te da bi do kraja godine u Srbiju trebalo da dođe i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson.

Dačić je najavio da će u decembru u Beogradu biti održan ministarski savet Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, na kome će učestvovati vise od deset šefova diplomatije, među kojima i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво