Kesić: Neko svesno ili nesvesno gura BiH u krizu

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže za RTS da u BiH ne postoji volja kod bošnjačkih političkih lidera, pogotovo, kaže, Bakira Izetbegovića, da se napravi kompromis za izlazak zemlje iz krize. U SAD su tokom kampanje razbijeni svi decenijski standardi, ističe Kesić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Obrad Kesić je rekao da je teško proceniti kako bi dalje mogla da se razvija situacija u Republici Srpskoj i koliko će biti dalekosežne posledice referenduma.

"Nema logike, neko svesno ili nesvesno gura BiH u krizu. Ova najavljena politika sankcija je pogrešna jer dovodi do eskalacije (sukoba) i vodi BiH u nepredviđeni pravac", objasnio je Kesić.

Prema njegovim rečima, takva situacija bi BiH vodila u "političku paralizu", gde se ne rešavaju osnovni problemi "jer se misli da će međunarodna zajednica rešavati probleme".

"Zato ne postoji volja kod političkih lidera, pogotovo Bakira Izetbegovića, da se napravi kompromis za izlazak iz krize", ukazao je politički analitičar.

Referendum u RS je olakšao poziciju Srbije, jer je, kako kaže, pokazao da Srpska ima političke institucije koje funkcionišu u interesu njenih građana i da se Srbija ne meša u unutrašnju politiku Republike Srpske.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i ne može da se meša kao što se mešaju neke zapadne ambasade, koje su stalni politički učesnici. Održavanje referenduma pokazuje da je i mimo stava Srbije održan referendum", rekao je politički analitičar.

Kesić je podsetio da se slična situacija dogodila i tokom rata i dodao da je posle tog referenduma Srbija uvela sankcije Republici Srpskoj.

"Sad je, ipak, drugačija situacija jer Srbija sprovodi odgovornu i ozbiljnu politiku, ali i pokazuje da postoji podrška Republici Srpskoj – oko ekonomske saradnje, političkih pitanja. Postoji politička zrelost sa obe strane Drine koja može da bude dobra za obe strane", ukazao je politički analitičar.

"U SAD razbijeni svi standardi" 

Govoreći o predsedničkoj debati u SAD, Kesić je ukazao da je razbijeno sve ono što se do sada podrazumevalo kada su u pitanju izbori u SAD.

"Nijedan analitičar ne može precizno da govori o izborima jer su standardi poremećeni. Donald Tramp me podseća na populističke guvernere, za koje nije bilo bitno koje su teme postavljene, oni su imali popularnost", rekao je politički analitičar.

Prema njegovim rečima, Trampu sve ide u korist, pogotovo situacija sa islamskim imigrantima.

Odgovarajući na pitanje da li za Srbiju ima razlike ko će biti izabran – Tramp ili Klintonova – Kesić je rekao da ne možemo očekivati da će se nešto promeniti.

"Ako gledamo dugoročno, ukoliko Tramp bude izabran, postoji mogućnost da s vremenom dođe do promena korisnih za Srbiju", napomenuo je Kesić.

Komentarišući podignute tenzije između Vašingtona i Moskve oko Sirije, Kesić je ukazao da je uvek opasno kad se takve dve sile nalaze blizu na nekoj teritoriji.

"Do pre 10 dana bilo je reči o tome da se sprovede zajednička akcija, a priča o eskalaciji sukoba ne odgovara Hilari Klinton, jer je jedna od njenih glavnih tema da Tramp ima predobre odnose sa Putinom", objasnio je analitičar.

Kako kaže, Amerikanci i Rusi su zajedno uspeli da postignu uspehe u spoljnoj politici – nuklearni sporazum sa Iranom i primirje u Siriji.

Kesić smatra da Srbija aktuelnu situaciju na svetskoj političkoj sceni može da iskoristi kako bi imala bolje odnose i sa Vašingtonom i Moskvom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво