Figaro: Srpski kandidat Jeremić istinski karakterna ličnost

Stalna petorka u Savetu bezbednosti UN mudro bi postupila kada bi se jednom dogovorila po pitanju istinske karakterne ličnosti – Portugalca Antonija Gutereša ili Srbina Vuka Jeremića – za izbor na mesto novog generalnog sekretara, piše francuski "Figaro".

Figaro ukazuje da savremeni ratovi nisu igra sa nultim rezultatom već da u njima svi u gube, te da bi upravo zato pet stalnih zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da se usaglase kad je reč o izboru zaista karakterne ličnosti za naslednika Ban Kimuna u oktobru – a pored Gutereša, pariski list u takve ličnosti ubraja i Vuka Jeremića.

U tekstu pod naslovom "Kakav napredak se može očekivati od UN", pariski dnevnik napominje da Ujedinjene nacije ne mogu imati lidera u organizacionom smislu, ali ističe da im je potreban pokretač.

Od kraja hladnog rata, primećuje list, Ujedinjene nacije su se retko pokazale efikasnim u sprečavanju sukoba, iako je sprečavanje sto puta jeftinije od njihovog zamrzavanja ili rešavanja.

"Krivica UN je u tome što nisu birale hrabre generalne sekretare, energičnije, kreativnije, brže", ocenjuje list.

Kao primere, Figaro navodi da se Butros Gali nije nimalo snašao s građanskim ratom u Bosni i zatim genocidom u Ruandi, da se Kofi Anan nije istinski suprotstavio anglosaksonskoj invaziji na Irak 2003. godine, iako je znao da Sadam Husein nije posedovao oružje za masovno uništenje, dok je Ban Kimun bio "upadljivo neprimetan" po pitanju Libije, a zatim i Ukrajine.

Istovremeno, pariski list ističe da su Ujedinjene nacije uticajne i da sve što je rečeno u UN "ostaje urezano u kamenu".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи