Šta čeka DS nakon izbora novog rukovodstva?

Demokratska stranka je za vikend izabrala novo rukovodstvo, za čim je odmah usledilo istupanje pojedinih članova iz stranke. Nova garnitura najavljuje novu epohu u DS-u, dok analitičari smatraju da je za opstanak stranke potrebna korenita promena i zaustavljanje osipanja stranke.

DS će se sabirati, a ne oduzimati – prvo je obećanje Dragana Šutanovca, po izboru za predsednika stranke. Na listi prioriteta su promene:

"Planovi su da pre svega ojačamo demokratsku omladinu, tradicionalno mi smo imali veliko članstvo u omladini, da vratimo forum žena na mesto gde mu pripada, jer je to najveći broj biračkog tela koji podržava DS, i da se potrudimo da lokalni odbori dobiju mnogo veći kapacitet nego što su imali do sada", kaže Dragan Šutanovac. 

Planovi ili rukovodstvo ne odgovaraju svim demokratama. Odmah po izboru novog, dosadašnji lider Bojan Pajtić je podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe, a iz stranke su istupila tri člana – Amir Bislimi, Milan Popović i Jelena Balašević. Ako se trend osipanja nastavi, budućnost stranke je upitna – ističu analitičari.

Zoran Panović, novinar lista Danas, kaže da je DS devastiran u smislu članstva i broja članova.

"Mislim da će biti teško da se stranka omasovi i da je mnogo bitnije da imaju članove koji su angažovani i koji su spremni da se bore za tu stranku, jer više nema, kao devedesetih, da neko daje pare iz ubeđenja ili zato što voli lidera ili za neke ideje", objašnjava Panović.

Sa 6,02 odsto glasova na aprilskim izborima, demokrate su ostvarile najgori izborni rezultat od 2000. godine. Ako na narednim izborima ne žele borbu za cenzus, osim angažovanijeg članstva neophodna im je i ideološka promena, veruju analitičari.

"Njih je Zoran Đinđić, po meni možda i vrlo nesmotreno, uveo u tu socijaldemokratiju i pokazalo se da ta partija to jako teško nosi", kaže Panović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da se glasači privlače novim ljudima, novim imidžom, novim idejama koje nisu samo ideološke već su u velikoj meri i marketinške.

"DS nije zakoračio ka novom. Sadašnji predsednik, kao i prethodni, ipak su bili odraz starog, a ne novog", smatra Anđelković.

Nisu nova lica, ali su izabrana na novi način – demokrate su prvi put rukovodstvo birale na direktnim izborima. Demokratija u DS-u privlači i ostale stranke opozicije, pa su neke već najavile da će tako birati novu upravu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи