Linta traži od bošnjačkih političara da odustanu od antisrpske politike

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Bakira Izetbegovića i ostale bošnjačke političare da odustanu od ratnohuškačke i antisrpske politike s krajnjim ciljem, kako kaže, "stvaranja unitarne i centralizovane BiH u kojoj bi Bošnjaci bili vodeći narod".

Linta ocenjuje da je glavni uzrok krize u BiH nastojanje političara u Sarajevu da se, kako kaže, putem stalnih pritisaka i donošenjem odluka putem preglasavanja ukine ili obesmisli Republika Srpska.

"Bošnjački političari i intelektualci smatraju Republiku Srpsku zločinačkom tvorevinom i Dan Republike Srpske kao dan koji je obeležen ratnozločinačkom ideologijom", ocenio je Linta u saopštenju.

Smatra i da veliku odgovornost za aktuelnu krizu u BiH snosi i deo međunarodne zajednice koji je prećutno podržao inicijativu Bakira Izetbegovića da Republika Srpska posle 20 godina ne može više da slavi svoj rođendan.

"Važno je naglasiti da je Republika Srpska na pokušaj negiranja odgovorila na demokratski način tj. referendumom na kome je predloženo da građani samo odgovore da li je 9. januar njihov nacionalni praznik i da li hoće da ga slave i ubuduće", ukazuje Linta.

Smatra i da je glavni predsulov mira i stabilnosti u BiH i regionu dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma i rešavanje problema dijalogom, dogovorom i kompromisom.

"To, između ostalog, znači da pravosuđe BiH ne sme biti instrument bilo koje partije i naroda već nezavisno, nepristrasno i profesionalno i u funkciji vraćanja poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata", naveo je Linta.

Istakao je i da Srbija vodi konstruktivnu politiku jer nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i želi najbolje odnose sa zvaničnim Sarajevom ali istovremeno ima obavezu da čuva Republiku Srpsku i razvija sa njom najbližu političku, ekonomsku, kulturnu, naučnu, sportsku i svaku drugu saradnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво