Kuburović i Kalavera o poglavlju 23 i reformi pravosuđa

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa direktorkom Direktorata za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Genovevom Ruiz Kalaverom o daljem putu Srbije ka EU, implementaciji Akcionog plana za poglavlje 23 i sprovođenju reformi u pravosuđu.

Kalavera je istakla da poglavlje 23 predstavlja veliki izazov Srbije na njenom putu ka EU, kao i da su pred Srbijom zahtevni zadaci koje je potrebno da sprovede u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ona je izrazila podršku Srbiji u daljem sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23. Kalavera je istakla da je Brisel veoma zainteresovan za dalji napredak Srbije u implementaciji tog akcionog plana i istakla potrebu bliske saradnje eksperata EU i predstavnika srpskog pravosuđa.

Govoreći o efikasnosti pravosuđa, Kalavera je istakla da su se sve države članice EU susretale sa sličnim problemima sa kojima se susreće i Srbija, kao što je veliki broj starih predmeta.
Kuburović je istakla da je sprovođenje Akcionog plana za poglavlje 23 prioritet Ministarstva pravde u narednom periodu.

Ona je ukazala da je Srbija i pre zvaničnog otvaranja poglavlja 23 u julu ove godine započela implementaciju Akcionog plana za to poglavlje, kao i da se u okviru tog plana velika pažnja poklanja upravo unapređenju efikasnosti pravosuđa, čemu će doprineti primena novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je stupio na snagu jula ove godine, Program rešavanja starih predmeta koji sprovodi Vrhovni kasacioni sud, kao i jačanje pravosudnih profesija - javnih izvršitelja, beležnika i medijatora.

Kuburovićeva je naglasila da će se posebna pažnja pokloniti i ujednačavanju sudske prakse u cilju unapređenja pravne predvidivosti.

Kalavera i Kuburovićeva su se saglasile da je prva zvanična ekspertska poseta Evropske komisije, početkom oktobra, od velikog značaja budući da u saradnji sa predstavnicima Srbije treba da se utvrdi tačan način izveštavanja o napretku u sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара