Slovačka namerava da otvori tri nova poglavlja sa Srbijom

Do kraja godine Slovačka, kao predsedavajuća EU, namerava da sa Srbijom otvori tri nova pregovaračka poglavlja, pod uslovom da se o tome saglase sve zemlje članice, saznaje RTS u Briselu. Odlučujuć za tu odluku biće dijalog Beograda i Prištine, jer neke zemlje članice žele veći napredak u dijalogu pre nego što daju zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja. U Briselu su danas nastavljeni razgovori o telekomunikacijama, ali za sada bez dogovora i izjava predstavnika dve strane.

Već dva dana Beograd i Priština pregovaraju o telekomunikacijama. Dok je za Prištinu glavno pitanje dobijanje međunarodnog pozivnog broja, Beograd insistira na rešavanju imovine Telekoma i Telekomove ćerke kompanije na Kosovu, navodeći da pozivni broj može biti dodeljen samo uz dozvolu Beograda za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije.

Od pregovora, koji bi mogli da potraju četiri dana, očekuje se konačan dogovor o telekomunikacijama.

Ishod bi mogao biti važan i za tempo otvaranja poglavlja do kraja godine. U slučaju napretka, bar jedno poglavlje bi moglo biti otvoreno u oktobru, a zatim još dva u decembru.

U slovačkom predsedavanju EU su potvrdili da bi poglavlja pet o javnim nabavkama, 25 o nauci i istraživanju, i 26 o kulturi i obrazovanju, mogla da budu otvorena do kraja godine.

"Ambicija slovačkog predsedavanja je da otvori sva poglavlja koja su tehnički spremna, kao što je poglavlje pet. To se, naravno, može desiti kada se ispune svi uslovi i kada se sve zemlje članice slože sa otvaranjem", navode u slovačkom predsedavanju EU.

Nezvanično, u tom slučaju poglavlje pet o javnim nabavkama bilo bi otvoreno na međuvladinoj konferenciji 26. oktobra. Sa tim se, međutim, još nisu složile Nemačka i Velika Britanija, koje žele veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Dok je kašnjenje u formiranju ZSO odgovornost Prištine, neke zemlje članice očekuju da Beograd učini više u primeni sporazuma o telekomunikacijama, prenose izvori u Briselu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво