Pastor i Repčekova o saradnji između Vojvodine i slovačkih regija

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova ocenili su da Vojvodinu i Slovačku pored institucionalnih sporazuma "čvrsto" vežu kulturno nasleđe i brojna slovačka nacionalna zajednica u Vojvodini i da postojeće veze treba proširiti i na različite privredne oblasti.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, Pastor i Repčekova razgovarali su i o mogućnostima produbljivanja i jačanja saradnje između Vojvodine i slovačkih regija, kako na osnovu već potpisanih sporazuma, tako i u okvirima Strategije EU za Dunavski region.

Pastor je kazao da u Skupštini Vojvodine postoji "jedinstven stav po pitanju jačanja regionalne saradnje i jačanja postojećih veza sa dugogodišnjim partnerima, bez obzira na različite stavove poslaničkih grupa po nekim drugim pitanjima".

"U tome smo složni i to je jedan od prioriteta u radu pokrajinske administracije, koji u sebi nosi veliki potencijal", rekao je Pastor.

On je dodao da, u okviru već potpisanih sporazuma sa Bratislavom i Trnavskom oblašću, postoji saradnja koja se većinom zasniva na odnosima slovačke nacionalne zajednice i Slovačke, dodavši da je neophodno proširiti na oblasti kulture, privrede, poljoprivrede i turizma.

Repčekova je rekla da je Slovačka podržala Novi Sad u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture, s obzirom na činjenicu da su Košice bile prestonica kulture 2013. godine, a da ova dva grada imaju mnogo sličnosti, kao i da su Košice imale konkretan benefit i nakon 2013. godine u pogledu razvoja turizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи