Jačanje vojne saradnje sa Azerbejdžanom

Ministar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je u Bakuu otvaranju Međunarodnog odbrambenog sajma ADEX 2016, nakon čega je obišao štand Odbrambene industrije Srbije na kojem je predstavljena ponuda naoružanja i opreme srpskih fabrika namenske industrije. Sajam je otvorio ministar odbrambene industrije Azerbejdžana Javer Džamalov.

Nakon otvaranja Sajma, ministar Zoran Đorđević se sastao sa ministrom odbrane Azerbejdžana general-pukovnikom Zakirom Hasanovim, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Đorđević i Hasanov saglasili su se da dobri odnosi Srbije i Azerbejdžana, posebno Deklaracija o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu potpisana 2013. godine, predstavljaju snažan podsticaj za razvoj odbrambene saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Na sastanku je kao najbolji segment saradnje u ovom trenutku istaknuta vojnoekonomska saradnja.

Ministar Đorđević rekao je da je zadovoljan stepenom realizacije zajedničkih projekata, izvoza i transfera tehnologija, koji se odvijaju saglasno zaključenim ugovorima.

On je, takođe, istakao značajan razvoj odbrambene industrije Azerbejdžana kojim upravlja Ministarstvo vojne industrije i spremnost Ministarstva odbrane Srbije za nastavak i proširenje saradnje, kako u oblasti do sada isporučenih tehnologija, tako i kada je reč o potencijalnom razvoju novih tehnologija.

Ministar Đorđević rekao je da su vojna medicina i vojno obrazovanje oblasti u kojima je moguće razvijati bliske odnose, te da je poseta zamenika načelnika Vojnomedicinske akademije i dekana Medicinskog fakulteta VMA Bakuu u oktobru ove godine prvi korak u tom pravcu. Takođe, očekuje se da azerbejdžanska strana do kraja godine poseti Srbiju, radi sastanka na ekspertskom nivou i predstavljanja kapaciteta odbrambene industrije Srbije.

Na marginama događaja u Bakuu, ministar Đorđević razgovarao je o unapređenju vojne saradnje i sa ministrima odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata i Belorusije kao i sa ministrom odbrambene industrije.

Đorđević sa Alijevim

Na sastanku sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim
Đorđević je istakao zainteresovanost ministarstva odbrane za zajedničke projekte razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme sa Azerbejdžanom.

Đorđević i Alijev su se saglasili da je vojnoekonomska saradnja Srbije i Azerbejdžana izuzetno značajan segment ukupne ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Đorđević je upoznao Alijeva sa ponudom fabrika srpske namenske industrije i njihovim kapacitetima.

Ističući poslovnu korektnost azarbejdžanske strane kada je reč o poštovanju zaključenih ugovora, Đorđević je istakao da je Ministarstvo odbrane zainteresovano za zajedničke projekte razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme, uvažavajući komparativne prednosti dve zemlje.

Đorđević je preneo predsedniku Azerbejdžana pozdrave premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je boravio u zvaničnoj poseti toj zemlji u aprilu 2015. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво