Svilanović u Vašingtonu o regionalnoj saradnji

Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi, sa posebnim naglaskom na oblast upravljanja, vladavinu prava i bezbednost, bile su teme razgovora redovnih godišnjih sastanaka generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Gorana Svilanovića sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta.

Goran Svilanović je svoje sagovornike upoznao sa napretkom ostvarenim u promociji regionalne saradnje, a naročito u sprovođenju strategije rasta Jugoistočne Evrope, kao i sa predstojećim koracima predviđenim trogodišnjom strategijom i programom rada organizacije za period 2017-2019. godina.

Govoreći o rezultatima u sprovođenju strategije "Jugoistočna Evropa 2020", Svilanović je rekao da je ostvarena potpuna liberalizacija trgovine robama, napravljena regionalna mapa puta za promociju mobilnosti radne snage na Zapadnom Balkanu, uspostavljen sporazum o početku procesa pregovora o zajedničkom priznavanju kvalifikacija.

Savet, kako se navodi, ostvaruje napredak i u pogledu Regionalne platforme za saradnju Jugoistočne Evrope u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode terorizmu i regrutovanju stranih terorističkih boraca.

Takođe, postignut je napredak i u domenu regionalne borbe protiv korupcije, pravosuđa, borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, bezbednosne saradnje, saradnje sa civilnim društvom i u borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi terorizmu i regrutovanju stranih terorističkih boraca.

"S obzirom na to da je Savet za regionalnu saradnju prepoznat kao važan akter u rešavanju zajedničkih izazova u regionu, a radikalizacija i nasilni terorizam su jedan od njih, po zadatku kojeg su nam poverili ministri Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, preduzeli smo konkretne korake u borbi protiv ovog izazova i uspostavili smo Regionalnu platformu za saradnju JI Evrope u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode terorizmu i regrutovanju stranih terorističkih boraca", naveo je Svilanović.

Svilanović je zahvalio na političkoj i finansijskoj podršci SAD, kao važnom učesniku u Odboru Saveta za regionalnu saradnju, čime potvrđuju svoj doprinos promociji stabilnosti, demokratije i ukupnog napretka u Jugoistočnoj Evropi.

Tokom posete SAD, Svilanović se sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, direktorom za multilateralne poslove u Kancelarije za borbu protiv terorizma i direktorom Kancelarije za Balkan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи