Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu su počeli razgovori u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Osnovna tema razgovora je primena sporazuma o telekomunikacijama. Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu prištinskog tima ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

Ekspertski timovi Beograda i Prištine u Briselu razgovaraju o telekomunikacijama, kako bi završili sporazum u ovoj oblasti o kojem se pregovara već godinama.

Na nivou premijera već dva puta su postizani sporazumi u ovoj oblasti, poslednji put u avgustu prošle godine, ali bar do pune primene još uvek nije došlo.

Priština kao glavni ishod ovih razgovora vidi dobijanje međunarnog pozivnog telefonskog broja, kao još jednu potvrdu svog statusa.

Beograd drugačije vidi stvari i smatra da Priština tek kada se ispune određeni uslovi može uz dozvolu Beograda da dobije međunarodni pozivni broj, ali za određenu teritoriju u okviru Srbije.

Za Beograd glavno pitanje u ovim razgovorima je imovina "Telekoma Srbija" na Kosovu, odnosno mogućnost da se nesmetano osnuje takozvana ćerka kompanija "Telekoma Srbija" i da nesmetano funkcioniše na teritoriji celog Kosova.

U Kancelariji za Kosovu i Metohiju kažu da Priština želi da preuzme imovinu "Telekoma Srbije" i da je zatim rentira, odnosno naplaćuju "Telekomu Srbija".

Od ishoda pregovora o telekomunikacijama će u dobroj meri zavisiti i tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i EU, jer neke zemlje članice žele da vide veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine pre nego što daju zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja pre kraja ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи