Uoči nastavka dijaloga o telekomunikacijama u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u ponedeljak u Briselu. Srpsku delegaciju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a na dnevnom redu biće Sporazum o telekomunikacijama. Uoči dijaloga, ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jeftić kaže za RTS da veruje u dogovor i da nedavni incidenti na Kosmetu neće obeshrabriti Srbe.

Pre tri godine dogovoren je tekst sporazuma o pozivnom broju, a potpisan je pre više od godinu dana. Zato i ne čudi upozorenje evropskih zvaničnika da je krajnji rok da se odmrsi taj Gordijev čvor.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kaže da ne treba da verujemo izjavama kosovske ministarke Edite Tahiri da će Priština dobiti međunarodni pozivni broj.

"Iz političkih krugova u Prištini se saznaje da će Edita Tahiri u najavljenoj rekonstrukciji vlade biti zamenjena, zbog toga ona sad daje netačne izjave, obmanjuje javnost, napada Srbiju i Marka Đurića da bi sačuvala svoje mesto", rekao je Drecun.

Ocena srpskih političara je da zapaljiva retorika šteti dijalogu. 

"To jeste suštinski rezultat onoga što se u poslednje vreme dešava na Kosovu, a to je da postoji veliki pritisak opozicije zbog svega što se dogovara u Briselu i zato imamo situaciju da se unapred traže nekakva opravdanja za ono što treba da bude dogovoreno", kaže Dalibor Jeftić, kosovski ministar za povratak i zajednice.

Drecun ističe da Međunarodna telefonska unija ne prepoznaje Kosovo kao državu, i da mu neće ni u kom slučaju dodeliti međunarodni pozivni broj, već će Republici Srbiji dodeliti telefonski kod za teritoriju Kosova.

A konačni odgovor saopštiće najrelevantniji. To je Međunarodna telekomunikaciona Unija, kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, koja zato neće ništa da demantuje. Podsećaju na sporazum.

"Ne trocifren broj za državu, već trocifren broj za geografsku oblast. To znači pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije, poput pozivnih brojeva za npr. Tajvan u okviru Kine", navodi se u saopštenju.

Pre nego što Beograd odluči da jedan svoj pozivni broj da Prištini, Telekomovoj ćerki kompaniji se mora omogućiti normalan rad u celoj pokrajini, kažu u Kancelariji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво