Dačić: Srbija nije zadovoljna samitom u Beču

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije naročito zadovoljan onim što je čuo na skupu, jer se još jednom potvrdila praksa da zemlje imaju različit pristup tom problemu. Dačić je istakao i da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, navodeći da je važno da referendum u Republici Srpskoj protekne mirno.

Dačić je novinarima rekao da je razgovarao telefonom sa Vučićem i naveo da će Srbija, ako dođe do ponovnog aktiviranja balkanske migrantske rute, morati da preduzima određene mere.

Na konferenciji za novinare Dačić je rekao da je Vučić u Beču ponovio da Srbija neće graditi zidove, ali je naglasio da Srbija postaje žrtva zbog nejedinstvene politike EU o migrantskoj krizi.

Objasnio je da je Srbija u nezgodnoj situaciji, jer zemlje u gornjem delu balkanske rute već imaju određene zaštitne mehanizme kojim sprečavaju dalju prohodnost migranata.

"To nas dovodi u tešku situaciju da mi postanemo žrtva jedne takve nejedinstvene politike evropskih zemalja kad je reč o migrantskoj krizi", kaže Dačić.

Podsetio je da je kroz Srbiju prošle godine prošlo 700.000 migranata, da je ove godine taj broj već premašio 100.000.

"Trenutno se u Srbiji nalazi šest do sedam hiljada migranata. Ako dođe do ponovnog aktiviranja ove rute, odnosno do problema sa Turskom, imajući u vidu naš stav da nećemo graditi zidove, to nas može dovesti u tešku situaciju pa će Srbija biti prinuđena da preduzima određene mere za zaštitu svojih nacionalnih i državnih interesa", istakao je Dačić.

Predstavnici 10 zemalja koje se nalaze duž balkanske izbegličke rute učestvovali su na Samitu o izbegličkoj krizi u Beču, a među njima je bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Najvažnije očuvati mir u regionu"

Dačić je istakao i da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu navodeći da je važno da referendum u Republici Srpskoj protekne mirno, te da se nakon toga svi okrenu svakodnevnim obavezama i životu.

Navodeći da su poznati stavovi Srbije o referendumu u RS, Dačić je rekao da Srbija ulaže mnogo u mir i stabilnost u regionu, te da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i RS.

Dačić kaže da nije primetio oštro reagovanje međunarodne zajednice kada su na teritoriji Srbije 1991. i 1992. godine referendume održali Bošnjaci, za autonomiju Sandžaka, i Albanci na jugu Srbije, o pripajanju Kosovu, kao što reaguju sada na referendum u RS o jednom datumu koji predstavlja obeležavanje Dana RS.

Dačić kaže da su neprihvatljive bilo kakve pretnje, te da je morao da reaguje na izjavu bivšeg ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, i da je bio u pravu što je to uradio.

"Svi kažu da Halilović nema nikakvu funkciju, čak i Bakir Izbetbegović. Nisam čuo nijednog bošnjačkog političara da se ogradio od stavova Halilovića", rekao je Dačić i podsetio da je Halilović rekao da će RS da padne u roku od 10-15 dana i da ni Srbija neće moći da je odbrani, te da će vojno poraziti RS.

"Ja mu i sad kažem – neće moći. Srbija će odbraniti sebe i pomoći će odbrani integriteta RS. Šta je loše u toj izjavi? Šta treba da kažem – slobodno udarite, mi nećemo braniti, nećemo se pokrenuti. Nama je najmanje stalo do tenzija zato što naš narod živi u svim zemljama regiona. Nama je stalo do mira", navodi Dačić.

"Ali ako u BiH prebrojavaju koliko Srba imaju pušaka, pištolja, ako planiraju za koliko dana može da se odbrani RS, ako su službe bezbednosti naredile najviši stepen bezbednosne obrade i aktivnosti prema Republici Srpskoj, šta je to", upitao je Dačić.

Kako je naveo, poštuje odluku premijera Aleksandra Vučića da se predstavnici vlasti u Beogradu uzdržavaju i ne učestvuju u bespotrebnim polemikama, ali je na izjavu Halilovića morao da reaguje jer nije demantovana niti su se od nje ogradili bošnjački političari. "Nama je stalo do mira", poručio je Dačić.

Povodom kritika lidera SPO-a Vuka Draškovića, ali i LDP-a zbog reagovanja na izjavu Halilovića, Dačić je rekao da vlada nije antisrpska, već da je Vlada Srbije. Ako se to ne sviđa lideru SPO-a , neka izađe iz vladajuće koalicije, poručio je Dačić.

Drašković, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, na Tviteru je poručio Dačiću da ne skače na svaku provokaciju jer to urušava ugled funkcije koju obavlja i poručio mu da se "ne bruka".

"Ja ovde nisam da ćutim. Ako se nekome ne sviđa nek traži moju smenu. Bilo bi me sramota da ovo prođe bez moje reakcije", rekao je Dačić.

Dačić je potvrdio da među nastradalim radnicima na gradilištu u Moskvi nema državljana Srbije. Tu informaciju je potvrdilo i preduzeće "Putevi Užice", rekao je Dačić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи