Završen samit o izbegličkoj krizi

Predstavnici 10 zemalja koje se nalaze duž balkanske izbegličke rute učestvovali su na Samitu o izbegličkoj krizi u Beču, a među je bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Skup, koji je inicirao austrijski kancelar Kristijan Kern, ima za cilj pronalaženje zajedničkog rešenja za izbegličku krizu, to jest sprečavanja novog talasa preko balkanske rute.

Samit je počeo radnim sastankom, nakon kojeg je priređen i radni ručak.

Vučić je među prvima došao u sedište austrijskog kancelara, gde se održava Samit, a u Beč je doputovao iz Njujorka. U delegaciji Srbije je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Skup, koji se održava na inicijativu austrijskog kancelara Kristijana Kerna, počeo je dočekom visokih gostiju, među kojima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i šef grčke vlade Aleksis Cipras.

Na Samitu su učestvovali i premijeri Slovenije, Hrvatske, Albanije, Mađarske, Bugarske, Makedonije, a Rumuniju je predstavljao ministar unutrašnjih poslova Dragos Tudorače.

Evropska komisija biće zastupljena evropskim komesarom za migraciju Dimitrisom Avramopulosom a u Beč je došao i predsednik Savetu Eu Donald Tusk.

Tusk je po dolasku na samit ocenio da je veoma važno da balkanska ruta ostane "zauvek" zatvorena za ilegalnu migraciju.

Tusk je podvukao da od prvog dana ne postoji sumnja koliko je važna efektivna kontrola spoljne granice. Prema njegovim rečima glavni preduslov za to je tesna saradnja između zemalja partnera na zapadnom Balkanu, kao i sa Turskom.

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je na samitu da rukovođenje prilivom izbeglica i migranata ne bi trebalo smatrati problemom zemalja prvog prijema ili država duž balkanske rute, već se treba odnositi prema tom pitanju kolektivno uz pokazivanje solidarnosti i pravednu raspodelu tereta.

Cipras je pozvao zemlje koje imaju primedbe i smatraju da bi izbeglice trebalo vratiti preko mora da otvoreno to kažu evropskim telima i Fronteksu, prenosi ANA.

Ocenio je da je primena sporazuma između EU i Turske od ogromnog značaja i istakao da je neophodno da Turska pojača svoje akcije kako bi ograničila priliv izbeglica.

Grčka strana je, naglasio je, zadovoljna saradnjom sa Turskom.

Komesar Avramopulos je naglasio da se sastanak održava u važnom trenutku i da je dobro da se diskutuje sa kolegama iz zemalja duž balkanske rute, bile one članice EU ili ne.

Istakao je da je neophodan zajednički evropski pristup, i da je uveren da će sa današnjeg skupa učesnici izaći prikazujući solidarnost.

Teme sastanka, kako navode mediji bila je, pored zaštite spoljnih granica EU, sporazum EU sa Turskom, kao i mogući slični sporazumi sa drugim zemljama, pre svega severne Afrike.

Nakon samita austrijski kancelar preneće rezultate skupa na konferenciji za štampu, dok će ostali premijeri održati zasebna obraćanja medijima.

Premijer Vučić je, uoči dolaska u Beč, rekao da od Samita očekuje da će čuti nešto više rešenjima za izbegličku krizu.

"Čekamo rešenje migrantske krize dve godine, kroz Srbiju za to vreme prošlo dva miliona ljudi… a sada se u našoj zemlji nalazi oko 7.000 migranata", naveo je premijer.

Samit u Beču se održava pod opsežnim merama bezbednosti, te su ulice oko sedišta austrijske vlade zatvorene za saobraćaj i pešake, a helikopteri nadleću ovaj deo grada.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи