Srbija za sveobuhvatno rešenje migrantske krize

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da Srbija ne želi da podiže zidove, ali da nema ni kapacitete da postane dugoročno prihvatilište za migrante i izbeglice, i zato se zalaže za sveoubhvatno evropsko i globalno rešenje.

Kroz Srbiju je u proteklih godinu i po dana prošlo više od 700.000 izbeglica i migranata, naveo je Dačić na samitu Generalne skupštine UN posvećenom izbeglicama i migrantima i upozorio da, ukoliko prolaz ka severnoj Evropi za njih bude zatvoren, postoji opasnost da Srbija postane usko grlo i da više hiljada migranata bude zatečeno u našoj zemlji.

"Ne želimo da podižemo zidove i spremni smo da pokažemo solidarnost i snosimo deo tereta ove krize, ali kao zemlja sa problemom dugotrajnog raseljenja već više od dvadeset godina, nemamo kapacitete da budemo dugoročno, masovno prihvatilište za migrante, i zato se zalažemo za sveobuhvatno evropsko i globalno rešenje uz pravednu podelu tereta", istakao je Dačić.

Obraćajući se učesnicima samita sinoć u Njujorku, on je rekao da najveća izbegličko-migrantska kriza od Drugog svetskog rata ne jenjava već dobija na širini i intenzitetu.

Devet meseci od usvajanja odluke o održavanju ovog sastanka, situacija je objektivno još teža i kompleksnija, i sveobuhvatno rešenje nije na vidiku, a međunarodna zajednica ne uspeva da nađe adekvatan odgovor – upozorio je Dačić.

Srbija se, podsetio je, nalazi na jednom od ključnih pravaca kretanja izbeglica, tzv. zapadnobalkanskoj ruti.

"Kroz Srbiju je u proteklih godinu i po dana prošlo preko sedamsto hiljada izbeglica i migranata. Pokazali smo solidarnost i humanost, za šta Srbija neretko dobija pohvale od samih migranata, ali i agencija UN i međunarodne zajednice. Organizovali smo prihvatne centre, smeštaj i prevoz", rekao je Dačić.

U Srbiji, kako je objasnio, empatija prema izbeglicama i migrantima i suštinsko razumevanje njihove patnje proizilazi iz činjenice da se u njoj i danas nalazi ukupno 250.000 izbeglica i interno raseljenih lica iz ratova devedesetih, pri čemu je do smanjenja broja izbeglica na teritoriji bivše Jugoslavije došlo najvećim delom kroz njihovu integraciju u Republici Srbiji.

"Nažalost, od preko 200.000 interno raseljenih lica, samo 4.000 ili 1,9 odsto lica proteranih pre 17 godina iz naše pokrajine Kosovo i Metohija se vratilo u svoje domove," istakao je Dačić.

„Danas migranti u Srbiju dolaze iz zemalja EU i teže da stignu do severnih članica EU. Kada se na severnom delu rute zatvaraju prolazi, postoji opasnost da Srbija postane usko grlo i da više hiljada migranata bude zatečeno u Srbiji, što je već slučaj", naveo je šef srpske diplomatije.

Trenutno u Srbiji boravi više od sedam hiljada migranata i tražilaca azila, a Beograd u koordinaciji sa susedima na zapadnobalkanskoj ruti preduzima mere za sprečavanje iregularnih migracija i suzbijanje delovanja kriminalnih grupa krijumčara, naveo je ministar.

"Iako je priliv izbeglica i migranata od marta ove godine bio nešto manji, usled aktivnog delovanja kriminalnih grupa zapadnobalkanska ruta je daleko od zatvorene", ocenio je Dačić.

Republika Srbija je na Konferenciji o Siriji održanoj u Londonu u februaru ove godine najavila i uplatila UNICEF-u donaciju od 500.000 evra, namenjenu za obrazovanje dece u Siriji, rekao je Dačić.

"Današnjim usvajanjem Deklaracije, politički okvir za rešavanje pitanja izbeglica i migranata je postavljen. Potrebna je sada naša zajednička mobilisana politička volja da ona bude sprovedena u život. Srbija je spremna da zajedno radimo na realizovanju ciljeva zacrtanih u Deklaraciji," zaključio je Dačić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи