Mandate u Beloj Palanci osvojili SNS i SPS-JS

Srpska napredna stranka osvojila je 76 odsto glasova na lokalnim izborima u Beloj Palanci, odnosno 24 odbornička mandata od ukupno 29, rekao je predsednik opštinske izborne komisije Dragan Đurić. Koalicija SPS-JS osvojila je 15,38 odsto glasova i njima pripada preostalih pet odborničkih mandata. Ostali su ispod cenzusa.

Mesto poslednje po visini plate u zemlji, poslednje će do redovne vlasti jer od aprilskih izbora ima privremenu upravu. Dileme ko će je činiti nema. Sa 76 odsto osvojenih glasova naprednjacima za formiranje vlasti nije potreban niko.

Kandidat SNS za predsednika opštine, nekada član SDS-a, ima plan za naredni period.

"Ono što je potrebno je 300-400 radnih mesta to će preporoditi Belu Palanku i to će mi biti prvi primarni cilj i to da završimo u narednih godinu dana", kaže predsednik privremenog organa i kandidat SNS za predsednika opštine Goran Miljković.

U skupštinu će još samo socijalisti koji su zadovoljni sa 15 procenata osvojenih glasova.

"Mislim da je sada preuranjeno u smislu vlasti, SNS nije potreban niko za vlast, to je njihova procena, stojimo na raspolaganju da podržimo sve što je dobro, konstruktivno", kaže predsednik Opštinskog odbora SPS-a Rade Mitrović.

Stranke opozicije SDS, DS i LDP bojkotovale su izbore.

"Mi smo imali kvotu od 40 procenata da uđemo u stalni sastav Izborne komisije ali su nas oni sve izbacili iz izborne komisije", kaže poverenik SDS-a Dragan Milošević.

Zapravo je preslikana prethodna 11-člana komisija u kojoj je SDS imao pet članova. Obrt se dogodio kada je odbor te stranke prešao u SNS. Uoči aprilskih izbora na čelu Bele Palanke bio je DS čiji su funkcioneri prešli u Tadićev SDS.

Ta partija osvojila je tada i najviše glasova na izborima. Za opoziciju su oni, međutim, bili neregularni, pa je podnela 60-ak prigovora. Posle nekoliko preokreta u kojima je učestvovao i Upravni sud, izbori su poništeni, formiran je privremeni organ i raspisani su novi izbori.

"Mi govorimo o najvećem broju birača koji su glasali za SNS ali ne smemo da zanemarimo uticaj čoveka iz SDS-a i da je sigurno taj faktor uticao na izborni rezultat. Ne smemo da zaboravimo i da je pogodovala činjenica da najveći broj stranaka opozicije nije učestvovao. To je loša poruka za birače opozicije, bez obzira na uslove, važno je da opozicione stranke učestvuju, tako se ima kontrola", kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Novina nije bila jedino tradicionalno velika izlaznost od 81 odsto.

"Izlaznost nije začudila, Bela Palanka ima tradicionalno dobru izlaznost, drugi razlog sasvim sigurno je što je uloženo mnogo truda, pre svega od SNS-a da što više birača izađe, Aleksandar Vučić je bio u Beloj Palanci", kaže Klačar.

U opštinu, na pola puta između Niša i Pirota, put kampanje doveo je i Dačića, Krkobabića i Šešelja.

Da buduću vlast čeka ozbiljan posao pokazuje podatak da opština sa 12.000 ljudi spada u grupu devastiranih. Gotovo svaki drugi radno sposoban je bez posla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара