Vučić: Srbija pobeđuje u oblastima gde joj je dozvoljeno da se takmiči

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je stabilnost od suštinskog značaja za Srbiju i da "semafori pokazuju dobre ekonomske rezultate". Poručio je da će uložiti velike napore da se poboljšaju odnosi s Hrvatskom i istakao da se Srbija ponaša odgovorno u vezi s referendumom u RS. Srbija sama vodi svoju politiku, rekao je Vučić i naveo da nijedan ambasador neće upravljati politikom Srbije.

Aleksandar Vučić je, gostujući na RTS-u, naveo da je zahvalan građanima Bele Palanke na podršci na lokalnim izborima u tom gradu i najavio je da će posetiti Belu Palanku. Govoreći o rezultatima izbora u Berlinu, gde je stranka Angele Merkel ostvarila loš rezultat, Vučić je rekao da se plaši da nije daleko kraj Evrope kakvu danas znamo.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko intervju: Aleksandar Vučić

"Svi smo imali jednu adresu i nekoga ko je mogao da nas pozove kad je postojao problem. Ko će nas sutra pozvati, i nas, i Hrvate, i mnoge druge? Najlakše je kritikovati Angelu Merkel, neću u tome da učestvujem jer je ona, između ostalog, spasila i građane Srbije od sukoba, nemira i svega drugog, kada su nam uvodili sankcije ni zbog čega. Da nije bilo Angele Merkel, plašim se kako bi se to završilo. To nije pitanje lojalnosti, već pitanje racija", rekao je Vučić.

Naveo je da je Angela Merkel mnogo uložila i u Nemačku i u Evropu.

Govoreći o gej paradi, Vučić je rekao da nije pristalica "tog šetanja", ali da je bila obaveza države da garantuje bezbednost i sigurnost.

"Prisustvom zvaničnika Vlade i Grada pokazali smo da preduzimamo odgovornost i sigurnost i to je naš posao. Da sam imao vremena, išao bih na svadbu sina Bratislava Gašića, koji je okupio više gostiju, i pre bih otišao na bilo kakvo porodično slavlje", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je to njegova privatna stvar, ali da mu je posao kao predsednika Vlade da obezbedi sigurnost svima.

"I to sam i uradio", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu generala NATO-a Petra Pavela da je Balkan i dalje potencijalni izvor ratnih sukoba, premijer je rekao da je razočaran takvom izjavom, dodajući da nije njegovo da uzvraća.

"Ne bi trebalo da nam prete jer mi nikome nismo pretili. Ja želim da što pre razgovaram sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom i mislim da je to lekovito jer ne želimo tuče i sukobe. Ne brinite, građani Srbije, spreman sam da odgovorim na pravom mestu. Građani ne treba da se brinu jer imaju odgovorno i ozbiljno rukovodstvo, koje razmišlja o budućnosti", naglasio je Vučić.

Rekao je da Srbija ne može da se meri sa NATO-om, ali je dodao da Srbija nije i neće biti slaba kao nekada. 

Odgovarajući na pitanje da li će biti teško u odnosima sa Hrvatskom ako na čelo tamošnje vlade dođe Andrej Plenković iz HDZ-a, premijer Vučić je rekao da će Srbija uložiti velike napore da bi se popravili ti odnosi.

"Nisam veliki optimista jer su Srbi glavna tema u Hrvatskoj. Lakše je bilo odnositi pobede na diplomatskom tlu ranije, dok je bio Milanović, sada će biti teže. Poznajem Plenkovića, imali smo pristojan duel kada je dolazio u Beograd u okviru delegacije Evropskog parlamenta", ukazao je premijer.

Istakao je da će Beograd nastojati da popravi odnose sa Zagrebom, ali da će umeti da štiti državne i nacionalne interese.

"Pretnja nije naš cilj i interes. Želimo veću razmenu. Imali smo razmenu od 460 miliona evra pre osam godina, a sad je skoro milijardu, gledaćemo da tu razmenu razvijamo i to je obostrani interes. Prvi put Srbija nije u podređenom položaju. Nastavićemo da se borimo i da razvijamo našu privredu", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskih medija da Hrvatska sprema ozbiljan odgovor na najavljenu zajedničku vojnu vežbu Srbije, Ruske Federacije i Belorusije, Vučić je odgovorio da Srbija nije imala nikakav odgovor kada je Hrvatska kupovala oružje.

"Mi nismo imali nikakav odgovor kada su nabavljali 'patrije', pancer-haubice i 'helfajer' rakete. Na to smo ćutali, nismo rekli nijednu reč. Nismo kupili ništa, imamo malo novca i gledamo da razvijamo svoju vojnu industriju, što radimo uspešno", rekao je Vučić.

Dodao je i da srpska vojska ima mnogo više zajedničkih vežbi sa državama NATO-a, u okviru programa Partnerstvo za mir, nego sa Ruskom Federacijom.

Odgovorno ponašanje u vezi sa referendumom u RS

Govoreći o referendumu u RS, Vučić je rekao da se Srbija ponaša racionalno, odmereno i ozbiljno.

"Za nas je stabilnost od suštinskog značaja, onaj ko proba da raspakuje Dejtonski sporazum, taj pravi veliki problem svima. “Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao", rekao je Vučić.

Srbija ima svoje obaveze, dodao je Vučić, ali i naglasio da Srbi žive i zapadno od Drine i da Srbija treba da uradi sve što može da se tenzije spuste i smanje.

Kako je rekao, Srbiji ne pada na pamet da se meša u referendum i da misli da je to racionalan stav svih građana.

To je, kazao je, racionalno i, kada je to u pitanju, jedinstveni su i predsednik Srbije i Vlada Srbije.

Upitan kako "čita" posetu predsednika RS Milorada Dodika Moskvi neposredno uoči referenduma, Vučić je rekao da misli da je ta poseta odavno dogovorena, ali i da ne želi u to da se meša.

I on je, podsetio je, imao sedam-osam susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vučić je ponovio da nijedan ambasador u Srbiji neće voditi politiku naše zemlje.

"Srbija vodi svoju politiku, poruke prima od svih a odluke donosi Srbija. Nijedan ambasador neće upravljati politikom Srbije, to je razlog zašto bi mnogi voleli slabiji SNS i Aleksandra Vučića", rekao je premijer.

Dodao je da je Srbija stabilna i da počinje da pobeđuje u svemu u čemu joj je dozvoljeno da se takmiči.

"Srbija je suverena i nezavisna zemlja, naš strateški cilj je da Srbija bude na evropskom putu, želimo najbolje moguće odnose s Rusijom. Jedina smo zemlja koja nije uvodila sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Kinom, da ne bi imala toliki rast da Kinezi nisu uzeli Železaru. Zahvalio je kineskoj vladi na tome.

Naveo je da je, kada mu je kineski ambasador govorio o idejama, pomislio da je reč o skrivenoj kameri, ali da se uverio da je reč o ozbiljnim idejama.

Najavio je da će u roku od 45 dana biti otvorena deonica puta Ljig–Čačak u dužini od 41 kilometar i da je problem gradnja puta Požega–Boljare jer tu ima mali broj automobila i stanovnika.

Dodaje da su Kinezi ozbiljni ljudi i da oni posmatraju stvari dugoročno.

"Pustite one koji donose poteze koji se svima sviđaju, to može svako da uradi. Kinezi razmišljaju dugoročno. Kod nas je biznis ako za mesec dana može da se zaradi, a kod njih šta će za 50 i 100 godina biti. Oni će čelik odavde moći da izvoze. Gledaju da nabavljaju sirovine iz Kine, smanjiće troškove", rekao je Vučić.

Meka moć Rusije i Zapada ne menja strategiju Srbije

Upitan kako komentariše izjavu šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta da je u Srbiji vidljiva ruska "meka moć", Vučić je rekao da toga sigurno ima, kao što ima i meke moći zapadnih zemalja kroz finansiranje brojnih nevladinih organizacija.

"Kada su govorili neistinu oko 'Zapadne Tamnave', sekirao sam se, govorio sam da je to bilo transparentno, ali sada više ne odgovaram na to. To je način pritiska na našu zemlju i s tim morate naučiti da živite. To svi rade", rekao je Vučić.

Kako je rekao, jedni primećuju rusku meku moć, a ne primećuju svoju, dok drugi primećuju meku moć Zapada, a ne svoju.

"Svi su zainteresovani za ovo područje, a mi smo zainteresovani da sačuvamo svoju zemlju. Mi smo nezavisni i suvereni", rekao je Vučić.

Kako je dodao, Rusija svakako ima manje organizacija pod svojom kontrolom i mnogo manji nevladin sektor nego što to imaju zapadne zemlje, ali da to nema veze s tim na kom će putu Srbija biti.

Podvukao je da te organizacije dobijaju novac da bi uticale na smanjenje popularnosti Vlade i izazivale određenu destabilizaciju, najavljujući pokušaje destabilizacije u vreme predsedničkih izbora "jer malom broju zemalja odgovara čvrsta, jaka i stabilna Srbija".

"Biće tih pokušaja destabilizacije, i opet neće uspeti. Ali to neće promeniti naš strateški put i odluku kuda idemo", rekao je Vučić.

Upitan da li može da se očekuje da neko naredno pregovaračko poglavlje za članstvo Srbije u EU bude stopirano zbog ruske meke moći, Vučić je rekao da naredna poglavlja neće biti otvorena jer Zapad nije zadovoljan pregovorima sa Prištinom.

"Zar mislite da su neke zemlje EU baš u svemu ispred Srbije? Neko nam priča o ljudskim pravima i slobodama, a njihovi premijeri kažu za našu zemlju da je šaka jada. Ako pričate o medijima, imate zemlje u EU sa deset puta manje transparentnosti i slobode nego kod nas", rekao je Vučić.

Svi brojevi nam rastu 

Govoreći o ekonomskim rezultatima, premijer je rekao da je nezaposlenost spuštena sa 26 odsto na 16,5 odsto.

"Naše je da spuštamo na nivo evropskog proseka, na 12 odsto, a već smo bolji od Španije i Grčke. Zato razvijamo IT sektor, moraćemo da radimo i da imamo više 'Kontinentala, 'Simensa', 'Boša'. Imate drugačije karte Srbije kad je tu 'Boš', kad imate 'Kontinental', koji razmišlja o širenju svojih kapaciteta, to takođe menja stvari", rekao je Vučić i dodao da Srbija radi dobro sa svima.

Odgovarajući na pitanje da li Srbiji posle perioda rasta preti pad standarda, Vučić je rekao da "delimično i postoji taj izvoz opasnosti".

"Tražimo nove velike projekte gde možete da potrošite pare. Kada sam govorio o tri odsto rasta, to je nešto više od milijardu i sto miliona evra novostvorene vrednosti u Srbiji, što možemo da trošimo na rast, uvećane plate i penzije", naglasio je Vučić.

Cilj Srbije je da ima prosečan rast veći od tri odsto, kaže Vučić i dodaje da će taj rast sledeće godine biti četiri odsto.

"Skepsa je uvek tu, u Srbiji, mržnja prema svima koji nešto naprave. Ali kada pogledate rezultate, to je ono što se vidi na semoforu. Ti rezultati su izvanredni", ukazao je Vučić.

Kako je rekao, Srbiji su potrebna mala i srednja preduzeća.

"Svi nam brojevi rastu. Ne mogu plate da se uvećaju ako ekonomija ne napreduje. Povećali smo minimalnu zaradu za 7,43 odsto, to znači da će plate realno porasti za osam odsto. Profesorima, zdravstvu, policiji, vojsci povećaćemo platu i to značajno", ukazao je premijer.

Sad, kako je naveo, radimo na izvorima rasta i, recimo, prvi put smo sada u Francuskoj ozbiljno razgovarali o metrou, ranije su to bile priče za TV, a sada je to na nivou – tražimo projekte na koje se mogu potrošiti pare.

Objasnio je da je Srbija u poslednjih osam meseci oborila dugove za oko 610 miliona evra.

"Na dan 15. septembar dug je 70 odsto BDP-a. Imamo suficit i na današnji dan je 35 milijardi. Uspeli smo da napravimo najveći rast, imamo 2,9 odsto rasta u prvih šest meseci. Veći nam je izvoz nego uvoz", rekao je premijer.

Dodao je da prvi put u svojoj istoriji Srbija ima suficit, od raspada bivše Jugoslavije, ne računajući Sloveniju, sa svim zemljama bivše Jugoslavije.

"Prvi put imamo suficit u našoj trgovinskoj razmeni sa Hrvatskom i to na prodaji bakra, ali bogami i kupaćih kostima i gotovih proizvoda", rekao je Vučić. 

"Mi rastemo i napredujemo. Sledeće godine će prosečna plata pre kraja godine biti 450 evra", naglasio je premijer i rekao da sve investitore poziva da dođu u Srbiju.

"Bijemo se za svakog investitora", naglasio je premijer. 

Srbija nije za zidove, ali neće biti ni parking za izbeglice

Premijer je rekao da su ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i neki ljudi koje veoma poštuje, za podizanje zidova.

"I samo sam ja protiv, jer neću da podižemo zidove. Ali Srbija neće biti ni parking za izbeglice", izjavio je Vučić.

Dodao je da se u Srbiji nalazi 6.500 migranata, i to su uglavnom Avganistanci, čak 81 odsto.

"Veoma su agresivni ti momci, prave probleme, najviše u Beogradu. Prvi put ih hvatamo u pljački, sve učestalije. To ne znači da ćemo sprovoditi represivne mere prema njima, ali to znači oprez. I mi ćemo znati da sačuvamo našu zemlju, jer se njihov broj povećava", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne može da primi više migranata jer oni koji se u njoj nalaze ne nastavljaju dalje ka Evropskoj uniji.

"Naći ćemo najcelishodnije rešenje", rekao je Vučić.

Upitan šta je, osim moralne satisfakcije, donela odluka da Srbija ne podiže ogradu na granicama, Vučić je odgovorio da je moralna satisfakcija veoma značajna, i upitao šta je loše proizašlo iz te odluke.

"Šta nam se loše dogodilo od tragičnih predviđanja? Ništa. Da smo imali pameti, i to sebe krivim, pa da smo deo Sirijaca zadržali, posebno dobre zanatlije sa porodicom i decom. Bilo je i vrhunskih doktora, ali sve su ih pokupili Amerikanci i Nemci", rekao je Vučić.

Želeo sam još dve promene u Vladi, ali nisam imao snage

Premijer je rekao da je prilikom formiranja nove vlade želeo još jednu ili dve promene koje, iz različitih političkih razloga, nije mogao da sprovede u delo.

"Nisam imao dovoljno snage. Neke stvari jednostavno ne možete da uradite, kao što ne mogu da utičem da ljudi razumeju da je potrebno da se privatizuju Zvezda i Partizan", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je aktuelna vlada bolja od prošle, Vučić je odgovorio da u aktuelnu vladu ima beskrajno poverenje i da, u profesionalnom smislu, mnogo voli Anu Brnabić.

Rekao je da je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković bila odlična, a da od novog ministra Branislava Nedimovića očekuje da bude još energičniji i efikasniji.

Premijer je dodao i da je ministar prosvete Srđan Verbić imao važno mesto u našem obrazovnom sistemu, da je bio dobar, i da je smeo da izađe pred profesore i nastavnike da primi udarce na sebe.

"Verujem da Šarčević može da bude još bolji. Od Verbića sam čuo jednu veliku stvar, i alal mu vera na tome. Kada sam ga pitao šta misli o Šarčeviću, on je rekao – najbolje rešenje. Znate kolika je to retkost u politici i javnom životu?", rekao je Vučić.

Podrška Budimpešti za organizaciju OI

Srbija će podržati Budimpeštu da bude domaćin Olimpijskih igara 2024, jer će to biti izvanredna prilika za biznis, kako za Srbiju, tako i za region, poručio je premijer.

Vučić je rekao da bi bila divna vest kada bi Budimpešta dobila organizaciju Olimpijskih igara.

Na pitanje da li bi Olimpijske igre mogle da budu u Budimpešti, a da Srbija organizuje Svetsko prvenstvo u košarci 2023, Vučić je odgovorio da će Srbija uzeti sve što može i da će to skupo platiti.

"To sam rekao i ljudima iz Fibe: Dajte Srbiji, platićemo avansno više nego drugi, nema problema", rekao je Vučić.

Kako je istakao, hoćemo da dovedemo što više ljudi u Srbiju, da se lepo provedu, da dolaze što više.

"Srbija je kosmopolitska zemlja, Beograd je prava metropola. To hoćemo i to pravimo", rekao je Vučić.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво