Vučić za RTS: Očekujem više investicija iz Francuske

Srbija je danas primećena u Francuskoj na biznis forumu i sada je u drugačijoj situaciji jer može sebi da priušti ulaganje u velike projekte, rekao je premijer Aleksandar Vučić za RTS. Istakao je da očekuje više investicija iz Francuske i naveo da je zahvalan domaćinima, koji su govorili pozitivno o Srbiji i koji žele još intenzivnije odnose. Naše je da to iskoristimo i sačuvamo stabilnost u zemlji i regionu, poručio je premijer.

Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Parizu, rekao je za Dnevnik RTS-a da je imao iskren, prijateljski i otvoren razgovor sa francuskim kolegom Manuelom Valsom, što nije često za predstavnike malih zemalja kao što je Srbija.

Istakao je da je Srbija danas u drugačijoj situaciji nego kada je Manuel Vals bio u Beogradu pre dve godine, jer može da priušti ulaganje u projekte, a ranije nije imala novca.

"Srbija je danas mogla da razgovara sa kompanijama i primećena je na biznis forumu, važan posao su obavili svi naši ministri", rekao je premijer Vučić.

Kako je istakao, očekuje da će francuske kompanije mnogo više ulagati u Srbiji. Sada zapošljavaju 11.000 ljudi, a Vučić se nada da će u budućnosti taj broj biti mnogo veći.

Premijer veruje da će trgovinska razmena između dve zemlje dostići milijardu evra.

"Imamo podršku Francuske na našem evropskom putu", rekao je Vučić i dodao da je prvi put otvoreno od Valsa čuo da Francuska i Nemačka zajedno traže načine da definišu odnose unutar EU, jer je primetna situacija da svi traže nova rešenja i definicije unutar EU, a proširenje nije popularno.

Zbog toga je, kaže Vučić, veoma važno da Srbija ima podršku Francuske.

"Radimo reforme zbog nas, a ne zbog EU", istakao je Vučić i naglasio da su kompanije zainteresovane za ulaganja jer vide da Srbija nema problem sa javnim dugom i da je deficit pod kontrolom, kao i da imamo veliki rast.

Ističe da je bilo razgovora o velikim projektima kao što su metro, energija, aerodrom...

"Mnogo toga je pred nama, ali mi smo tražili ulazak preduzeća srednje veličine", rekao je Vučić.

Poručio je da se mnogo mogućnosti otvara pred Srbijom.

"Naše je da iskoristimo i sačuvamo stabilnost u zemlji i regionu. Zahvalan sam domaćinima. Iznenadilo me je to što su ljudi govorili samo pozitivno i žele da ostvare još intenzivnije odnose", rekao je premijer Srbije.

Najavio je da će francuski premijer Vals i predsednik Oland uskoro doći u Srbiju kao i da će u novembru u posetu Srbiji doći i biznis delegacija iz Francuske. Naglasio je da su francuskim investitorima širom otvorena vrata i dodao da je danas imao ukupno 16 razgovora.

"Srbija je poštovana u Parizu i na svim drugim mestima", rekao je Vučić i objasnio da su svi današnji razgovori u francuskoj prestonici novi izvori rasta za Srbiju.

"Više nije tema ko će nam pokloniti nešto. Hvala za 755.000 evra od Banke za razvoj Saveta Evrope, koji će nam pomoći u migrantskoj krizi, ali mi sada tražimo velike izvore rasta i to predstavlja sreću za Srbiju", rekao je Vučić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се