Vučić: Danas je bilo divno biti Srbin u Parizu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je posle podne u Pariz, gde ga je, uz najviše državne počasti, na trgu ispred memorijalnog i muzejskog kompleksa "Dom invalida", dočekao francuski državni sekretar za evropske poslove Arlem Dezir. Teško je videti i doživeti nešto ovako veličanstveno i gotovo neverovatno, rekao je Vučić.

Premijer Vučić je rekao da je svečani doček pokazao da je Srbija ponovo poštovana, i da je zemlja sa značajnom reputacijom.

"Teško je videti i doživeti nešto ovako veličanstveno i gotovo neverovatno – počast ukazana Srbiji, ne meni, pokazuje da je Srbija ponovo poštovana, da je zemlja sa značajnom reputacijom u svetu i prijateljskoj Francuskoj", rekao je Vučić, dodajući da je bilo divno danas posle podne biti Srbin u Parizu.

Premijer Srbije će, kako je rekao, u Francuskoj razgovarati o ekonomiji, evropskom putu Srbije i migrantskoj krizi.

"Prvi deo je ekonomski, infrastrukturni radovi i učešće u privatizaciji, koncesijama i javno-privatnom partnerstvu: od toga da žele da uđu u beogradski aerodrom, učestvuju u igradnji metroa, različitih objekata za zaštitu životne sredine, toplovoda", rekao je Vučić.

Razgovaraće se i o dolasku novih francuskih proizvodnih pogona – već danas u Srbiji zapošljavaju 10.500 ljudi, a taj broj može biti daleko veći.

"Kompanija iz Višija želi da ulaže u banjski turizam. Tema će biti i IT sektor – oni imaju kompanije u Rumuniji, možemo da ponudimo možda bolje uslove. Borićemo se za učešće njihovih firmi u poljoprivredi, ulaganje u automobilsku industriju", rekao je Vučić.

Drugi deo razgovora biće evropski put i rešavanje političkih problema na Zapadnom Balkanu i u Evropi. Biće reči i o migrantskoj krizi – kako da je rešimo, rekao je Vučić dodajući da će morati da skrati put u Njujork kako bi otišao u Beč gde će biti nemačka kancelarka Angela Merkel i lideri sa Balkana, a gde se očekuje i da Srbija bude predstavljena.

"Nemoguće je da odvajamo teme, da budete neuspešni u politici a uspešni u ekonomiji, i nema uspešne politike bez čvrste i snažne ekonomije", rekao je Vučić.

Ističe da su ekonomski podaci Srbije dobri, ali da smo i dalje mnogo iza Francuske i drugih zemalja.

"Trebaće nam decenije da ih prestignemo, ali dovođenjem investitora, zapošljavanjem naših ljudi i novom tehnološkom revolucijom, ako ščepamo taj poslednji vagon imamo šansu da sebe i svoju zemlju spasimo i da budemo uspešniji", rekao je premijer.

Ističe i da imamo najniži deficit na Zapadnom Balkanu, i da se ne stidi regiona kome pripadamo.

"Najvažnije je da tu uspemo da sačuvamo mir. Ako uspemo da uspostavimo tu vrstu poverenja sa Francuskom kao sa nekim drugim zemljama EU, njihove kompanije će moći da zapošljavaju 20.000 i 30.000 ljudi, a onda dolazi i vreme kada će naše kompanije ulagati u njihove zemlje", zaključio je Vučić.

Nakon svečanog dočeka, premijer je obišao Napoleonov grob i položio venac na spomen-ploču srpskim borcima koji su se borili kao saveznici Francuske, u oba velika rata.

Vučić se danas sastaje sa predsednikom Senata Francuske Žerarom Laršerom.

Premijer je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom, učestvovati na poslovnom forumu i razgovarati sa predstavnicima velikih francuskih kompanija.

Premijer će sutra razgovarati sa francuskim kolegom Manuelom Valsom.

Vučić će razgovarati i sa predsednikom Skupštine Klodom Bartoloneom, guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Rolfom Venzelom, a tom prilikom dve strane će potpisati sporazum o saradnji.

Premijer će sutra govoriti na konferenciji o Srbiji u poslovnoj asocijaciji "Biznis Frans", gde će biti predstavljeni privredni potencijali Srbije, a potom će se sastati sa predstavnicima velikih francuskih kompanija koje imaju projekte u Srbiji, uključujući "Suec anvironmant", "Vinči eroport", "Veolija", "Alstom", "Dalkija", "Šnider elektrik" i "Erbas".

Potom će održati predavanje na Univerzitetu Sijans po u Parizu na temu "Stabilan Balkan kao uslov napretka Evrope".

Proces evropskih integracija Srbije, jačanje saradnje dveju država u tom procesu, ali i na bilateralnom niovu, a posebno na ekonomskom planu, biće u centru pažnje, te su u srpskoj delegaciji i ministri Vlade Srbije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара