Poslanici kritikovali ombudsmana na sednici odbora s koje je izostao

Članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe iz SNS-a i SRS-a ocenili su da je zaštitnik građana Saša Janković pokazao nepoštovanje poslanika i parlamenta, jer nije došao na sednicu na kojoj se razmatra godišnji izveštaj o njegovom radu.

Član odbora iz SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da je ono što je Janković napisao u izveštaju sve, samo ne izveštaj o radu ombudsmana, navodeći da je to "paušalan izveštaj ličnosti koja je politički eksponirana", te da njega ne zanimaju prava građana, već lična promocija.

Martinović je ocenio da je "skandalozno" to što Janković nije došao na sednicu, navodeći da Janković već godinama izigrava "malo komentatora, malo proročicu u Delfima".

"Vidim da je krenuo u intenzivnu predsedničku kampanju", rekao je Martinović i poručio Jankoviću da najpre mora da dobije podršku građana da bi pobedio na predsedničkim izborima, te da funkcija predsednika ne znači rad od dva sata dnevno, niti šetanje kučića i tvitovanje.

"Naime, juče je u 11.47 Saša Janković, valjda mu je to radno vreme, sa službenog računara uputio tvit u kojem komentariše izjavu Aleksandra Vučića da u Srbiji postoje oni koji svima sole pamet a rade dva-tri sata dnevno, a u međuvremenu šetaju kučiće, u 13.00 završavaju i idu na ručak i Janković se prepoznao u tome i to ga je povredilio", rekao je Martinović.

I drugi članovi odbora iz SNS kritikovali su ombudsmana, navodeći da je njegov izveštaj pun paušalnih i tendencioznih tvrdnji koje "kaljaju ugled države i pojedinih funkcionera", te da je zaštitnik izašao iz svoje nadležnosti i da bi hteo da bude i tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije, sve inspekcije i da sve da kontroliše.

Kritikama zbog nedolaska na sednicu Odbora pridružili su se i članovi iz SRS, koji to takođe vide kao izraz nepoštovanja skupštine, a zbog čega su i tražili da se sednica odloži.

"Zato smo insistirali da dođe da ga pitamo da li je on predstavnik tog Skotovog (ambasador SAD) novog DOS-a i da li je njegova uloga da ide ispred žute patke u okviru te grupacije", rekla je Vjerica Radeta ispred radikala.

Dveri žele da Janković više ne bude zaštitnik građana.

"Ne bi smeo nikada da se bavi politikom, ni za vreme svog mandata ni po završetku mandata. Možda to deluje kao ograničenje njegovih ustavnih ili drugih prava, ali u suprotnom imamo ozbiljnu situaciju da neko koristi državne resurse da pravi svoju političku karijeru", napominje Boško Obradović iz Dveri.

Predsednik Odbora Petar Petrović (Jedinstvena Srbija) rekao da nema ovlašćenja da Sašu Jankovića "privede" na sednicu, te da on ima pravo da ga u odsustvu menja zamenik.

"Pustite kampanje i šta ko piše na tviteru, treba da se bavimo onim što je na dnevnom redu", rekao je Petrović, navodeći da će zaključci o izveštaju omdbusmana uskoro biti na sednici parlamenta, na koju će Janković biti pozvan i da tada očekuje njegovo prisustvo.

Na početku sednice Petrović je najavio da će odbor, između ostalog, razmatrati i izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i izveštaj o sprovođenju zakona o pristupu informacijama od javnog značaja. Petrović je dodao da će na nekoj od narednih sednica biti formulisani zaključci na osnovu tih izveštaja, a koji će zatim biti upućeni parlamentu na usvajanje. 

Navodeći primere u kojima je, kako je rekao, ombudsmana "šikanirao" parlament, Dušan Pavlović iz "Dosta je bilo" pomenuo je da su mnoge preporuke zaštitnika građana usvojene, ali da ne postoje odgovarajuće sankcije za organe koji ne žele da ih prihvate i da bi zato u Zakonu o zaštitniku građana trebalo promeniti neke članove, kako bi omdbusman dobio mogućnost da sankcioniše.

Poslanicu LDP-a Natašu Mićić, kako je rekla, zabrinjava neodgovoran odnos Vojnobezbednosne agencije, zato što od 11 preporuka ombudsmana nije odgovorila ni na jednu, što za nju predstavlja primer neuvažavanja zaštitnika građana.

Dušan Petrović iz poslaničke grupe DS-a rekao je da daje punu podršku nezavisnim telima, a kad je reč o predsedničkim izborima, koji su u raspravi često pominjani, smatra da toj temi treba govoriti kad do njih dođe

Godišnji izveštaj zaštitnika građana članovima odbora predstavio je zamenik ombudsmana Miloš Janković.

"Ni jedna vlast do sada nije bila zadovoljna radom zaštitnika građana. Dužnost zaštitnika građana je da ukazuje na nepravilnost rada državne uprave. U vezi sa opkladom da nećete glasati za izveštaj zaštitnika, samo bih skrenuo pažnju da se izveštaj ne usvaja", napomenuo je Janković. 

Sednici su prisustvovali poverenik Rodoljub Šabić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

broj komentara 43 pošalji komentar
(četvrtak, 15. sep 2016, 07:47)
rade [neregistrovani]

kom

Sve radi osim onoga za sta je placen i da pomaze gradjanima.

(četvrtak, 15. sep 2016, 07:26)
anonymous [neregistrovani]

a

Velika neodgovornost od jankovica.

(sreda, 14. sep 2016, 20:54)
Miki [neregistrovani]

janko78@gmail.com

To je krajnja drskost prema onima koji su mu ukazali poverenje.

(sreda, 14. sep 2016, 18:59)
Zvonko [neregistrovani]

Odbor

Krajnja neodgovornost neprisustvo na odboru gde bi trebalo da predstavi svoj rad!

(sreda, 14. sep 2016, 16:44)
Zoran [neregistrovani]

zox@yopmail.com

Sasa Jankovic je morao da se pojavi na odboru koji je razmatrao njegov dosadasnji rad.

(sreda, 14. sep 2016, 16:35)
anonymous [neregistrovani]

oliska

Bas bi on tu trebao da bude prisutan, neodgovornost.

(sreda, 14. sep 2016, 16:27)
anonymous [neregistrovani]

bbr

Neodgovorno je bilo s njegove strane odsustvovati uopšte.

(sreda, 14. sep 2016, 15:43)
Ljubica [neregistrovani]

opasan lik

Ovlascenja zastitnika gradjana: Brine se o ravnopravnosti polova, zastiti prava pripadnika nacionalnih manjina, deteta, osoba sa invaliditetom,i osoba lisenih slobode. Ono sto ne sme da radi to je da se bavi politikom, niti da daje izjave politicke prirode, niti da se svrstava na odredejenu politicku stranu.

(sreda, 14. sep 2016, 15:35)
violeta [neregistrovani]

v

Jankovic se ponasa krajnje neodgovorno!

(sreda, 14. sep 2016, 15:15)
filip [neregistrovani]

prisustvo

Jankovicevo prisustvo ne bi promenilo to sto on nije radio.