Rot poslanicima: Pokažite hrabrost za pomirenje

Državni ministar za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Mihel Rot poručio je srpskim parlamentarcima da pokažu hrabrost za pomirenje sa susedima i takve signale pošalju i javnosti u susednim zemljama, jer je situacija u regionu osetljiva i potrebno ju je stabilizovati.

"Pokažite hrabrost za pomirenje sa susedima, ma koliko to ponekad bilo teško. Pošaljite signale ne samo domaćoj, već i javnosti u susednim zemljama, jer je situacija u regionu osetljiva i potrebno ju je stabilizovati", rekao je ministar Rot u razgovoru sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

On je poslanicima preneo, u ime vlade i Bundestaga, da će Nemačka i dalje biti pouzdan partner Srbiji i da će je podržati na putu ka EU, ali i da put u EU nije moguć bez parlamenta koji je spreman da preuzme što veću odgovornost.

Kako je navedeno u saopštenju iz Skupštine Srbije, Rot je ocenio da nije važno samo usvojiti zakone, već obezbediti da oni budu primenjeni u svakodnevnom životu.

Rot je pozdravio uključivanje nevladinog i civilnog sektora u proces evropskih integracija i pozvao članove Odbora na saradnju u regionu, a na sagovornici su se, takođe, složili da parlamentana diplomatija, regionalna saradnja i saradnja sa nevladinim i civilnim sektorom imaju ključnu ulogu u procesu pridruživanja Srbije EU.

Predsednica Odbora Marinika Tepić zahvalila je ministru Rotu na principijelnoj podršci Nemačke i Bundestaga evropskim integracijama Srbije i istakla zahvalnost i kancelarki Angeli Merkel za iniciranje konferencije za zemlje Zapadnog Balkana, čime je potvrđena podrška politici proširenja, bez obzira na izazove sa kojima se EU suočava.

"Duboko svesni svih problema sa kojima se suočava EU, od migrantske krize, pretnje terorizma, do Bregzita, ističemo da, iako nismo članica EU, aktivno i solidarno učestvujemo u rešavanju ovih problema", poručila je ona.

Tepić je istakla da Srbija zna kakav je ozbiljan posao očekuje otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, posebno Poglavlja 35, koje je ključno za napredak u svim drugim poglavljima.

"Vodeći računa o svemu tome, želimo da kao poslanici iskažemo jasnu nameru da pojačamo nadzornu ulogu parlamenta i ovog odbora po svim ovim pitanjima. Posle izbora u skupštini imamo nekoliko poslaničkih grupa koje se protive evropskim integracijama, ali to je dobar povod da se u parlamentu održava i vodi kvalitetnija rasprava", zaključila je Tepić.

Ona je istakla da će Odbor intenzivirati parlamentarnu diplomatiju i saradnju sa parlamentima zemalja članica EU, znajući da se u procesu pridruživanja pregovara sa svakom od zemalja članica, a ne institucijama, i najavila održavanje sastanka sa kolegama iz relevantnih odbora zemalja regiona do kraja ove godine.

Predsednica Odbora upoznala je ministra Rota i sa propisima kojima se definisana uloga skupštine i Odbora u procesu usvajanja pregovaračkih pozicija po poglavljima i posebno istakla značaj saradnje sa Nacionalnim konventom za EU, koji okuplja preko 700 organizacija nevladinog i civilnog sektora.

Članica Odbora Dušica Stojković istakla je da je Nemačka glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i ključni partner i inicijator Berlinskog procesa, koji je pored Pariskog samita dao "vetar u leđa" evropskim integracijama Srbije i posebno pozdravila rad i podršku nemačkih fondacija u zemlji.

Članica Odbora Nataša Vučković istakla je da je za opoziciju najvažniji zadatak parlamentarna kontrola rada vlade i dodala da je važna stalna podrška za evropske integracije među mladima.

Vučković se takođe nada da će Nemačka podržati primenu evropskih standarda i vladavinu prava u Srbiji.

Član Odbora Zvonimir Đokić je naveo da će Srbija u procesu pridruživanja usaglašavati svoje stavove sa standardima EU, da bi na kraju oni bili usaglašeni i po pitanju spoljne politike i bezbednosti, ali vodeći računa o vitalnim interesima zemlje.

Sastanku sa ministrom Rotom prisustvovali su i Gordana Čomić, Žarko Mićin, Elvira Kovač, Aleksandar Stevanović i Muamer Bačevac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво