Jovanović: Referendum nije odgovor na probleme u BiH

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je za sarajevski “Dnevni avaz” da referendum u Republici Srpskoj nije odgovor na probleme u Bosni i Hercegovini i da on šteti svima.

"Šteti i Srbima u Banjaluci, i Bošnjacima u Sarajevu, i Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. On, takođe, šteti i Srbiji, koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma i mora biti jedan od čuvara mira na prstorima bivše Jugoslavije. On budi stare rane, i samo komplikuje već dovoljno teške odnose u regionu", rekao je Jovanović za sarajevski dnevnik, a saopštio je LDP.

Prema njegovim rečima, Dodik nijednog trenutka ne misli na širi društveni i državni kontekst, već sve posmatra kroz svoje sebične izborne interese.

"Zbog toga već nedeljama govorim da je potreban novi dogovor, koji za sobom povlači odlaganje referenduma, a zatim i razgovori. U suprotnom, Dodik, kršeći poredak Dejtonske BiH, provocira buduće sukobe Srba i Bošnjaka", rekao je Jovanović.

Jovanović smatra da je umesto referenduma potrebno otvaranje dijaloga o novim odnosima u BiH, s obzirom na to da je Dejtonski sporazum bio sporazum kojim je okončan rat i da je danas potrebno da se novim dogovorom stvore uslovi da BiH bude funkcionalna država.

Ističući da referendum nije odgovor na probleme u BiH, već da će ih naprotiv samo povećati, Jovanović kaže da zato i smatra da je kriza u BiH i preduga i prevelika da bi danas bilo ko smeo da bude "nemi posmatrač Dodikovog avanturizma, koji nas, kroz međunacionalne sukobe, jalovo poštapanje Rusijom i svađom sa Evropom i Amerikom, ubrzano vraća u devedesete godine".

"Te godine su i dalje u svežem sećanju u celom regionu, i igranje vatrom samo je prilika da nacionalisti potencijalno isprovociraju sukobe čiju cenu će opet platiti obični nedužni građani. Milorad Dodik je apsolutno svestan ove činjenice, ali će sve uraditi da se održi na vlasti, ne birajući sredstva opstanka na vlasti i učvršćivanja svoje pozicije. Iza tog referenduma stoji banjalučki i sarajevski nacionalizam i njegovo održavanje je isključivo u korist sukoba, a nikako mira", ističe Jovanović.

Kaže da je Dodikov odnos prema Beogradu "demaskirao njegove namere".

"Oni moraju da shvate ono što mnogi pre njih nisu, da Srbija može, a u ovoj situaciji i mora, bez Dodika, baš kao što Dodik ne može bez onih koji su na vlasti u Srbiji. Dodikov odnos prema Beogradu je demaskirao njegove namere i apsolutno potvrdio da smo godinama bili u pravu kada smo ga opisivali kao nekoga ko manipuliše svim nesrećama Srba i Bošnjaka, zloupotrebljavajući pritom i Srbiju i Republiku Srpsku, bez obzira na cenu koju ćemo svi osim njega platiti", kaže Jovanović.

Mi smo dužni da čuvamo mir, a ne Dodika i njegovu vlast, naglasio je on.

Jovanović navodi da današnja Evropa, zaokupljena svojim unutrašnjim problemima i izazovima, nema baš mnogo vremena i prostora da se bavi nama.

Kada svaka država u regionu kao svoj prioritet postavi transformaciju društva, integracije i iskrene unutrašnje reforme, onda tek možemo govoriti o promeni atmosfere u kojoj se region nalazi, ocenjuje Jovanović.

"Izborne kampanje koje su u toku u nekoliko država u okruženju u prvi plan ističu one negatvine nacionalističke ispade koji su bili karakteristični za našu bližu prošlost. Najavljeni Dodikov referendum samo doprinosi tom stanju i dodatno podgreva balkanski lonac koji već dugo vri", zaključio je lider LDP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво