Vučić: Dobra diskusija sa Hanom, Srbija će se ponašati odgovorno

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, rekao da će se Srbija, kada je reč o regionu, ponašati odgovorno, ali da će umeti da štiti svoje nacionalne i državne interese. Pratim sve izjave koje dolaze iz regiona, hvala Vučiću na nereagovanje, naglasio je Han.

Premijer je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se na sednici Vlade razgovaralo o tri oblasti: nastavku evropskog puta Srbije, ekonomskom napretku i regionalnoj politici.

Kada je reč o integracijama Srbije, premijer je rekao da je bilo reči o tome šta su obaveze Srbije na putu ka EU, posebno kroz poglavlje 35 koje je, kako je rekao, najteže i tiče se Kosova, a uslov je svih drugih poglavlja. 

"Razgovarali smo i o poglavljima 23 i 24, a u okviru njih posebno o pitanju zaštite nacionalnih manjina i borbe protiv ratnih zločina i zločinaca, što je naročito istakao i komesar Han", naglasio je premijer.

Govoreći o ekonomskom napretku, Vučić je zahvalio Evropskoj uniji na pomoći posebno nakon poplava.

"EU je mnogo pomogla Srbiji, taj novac Srbija neće da zaboravi, to je na pošten način iskorišćeno. Gradovi koji su pogođeni ne samo da izgledaju jednako kao i pre poplava, već i bolje, a imaju i bolju situaciju u privredi. EU je učestovala na obnovi javnih objekata, zahvalni smo", istakao je Vučić.

Dodao je da je takođe bilo reči i o brojnim projektima poput Golubačke tvrđave i Dunavske strategije.

U delu sednice posvećenom regionalnoj politici, bilo je različitih stavova članova Vlade o politici neodgovaranja na provokacije, napomenuo je Vučić.

"U nečemu smo se podudarali, a u nečemu razlikovali. Han je saslušao, hoću njemu lično da se zahvalim, a nikome se ne dodvoravam na kugli zemaljskoj. Johanes je iskreni prijatelj Srbije, bio je na našoj strani, tj. bio je na strani EU, želeo je da vidi šta se zbiva i kada smo bili na ivici oružanog sukoba, pre godinu i po, dve, kada su zatvorili granicu, Han je govorio iskreno", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, strateški cilj Srbije je članstvo u EU.

"Srbija će uvek moći da zaštiti nacionalne i državne interese, ali ćemo se ponašati odgovorno kada je reč o regionalnoj politici. Kada nismo u svemu saglasni sa EU, reći ćemo, ali uvek ćemo želeti da radimo zajedno, da delimo evropske vrednosti", naglasio je premijer.

Han: Državnik drži do interesa naroda - Vučić je državnik

Han je na konferenciji za novinare rekao je da je zahvalan premijeru Vučiću na mudroj odluci o nereagovanju na izjave iz Hrvatske.

"Pratimo i posmatramo svaku izjavu. Ali, ako mogu da kažem i mislim da sam usklađen u tome sa premijerom, zadvoljan sam načinom regovanja, ili nereagovanjem. Moj zadatak nije da provociram, već suprotno", rekao je Han.

"Ja sam prijatelj Srbije, zato što verujem u pomirenje i potrebu da se da doprinos daljem napretku regiona", primetio je Han.

Han je rekao da ceni način reagovanja, odnosno nereagovanje premijera, ali je podsetio da je hrvatski parlament većinom glasova dao podršku evropskom putu Srbije.

"Očekujem iz dobrih razloga da ovaj glas i dalje ostane vladidan, nisam upoznat da postoji drugi glas, to je bila dobra odluka, i nadam se da će takva mudrost ostati", rekao je Han.

Prema njegovim rečima, budućnost čitavog regiona je da bude u EU i da je zato potreban region u kojem će vladati mir.

"Interesi Srbije su povezani sa interesima regiona i potreban vam je region u kom vlada mir, odlučnost u pravcu evropske perspektive, što je izraženo od svih lidera u regionu - da sve zemlje treba da imaju evropsku perspektivu da nijedna neće ometati perpsektivu neke druge zemlje", rekao je Han.

Dodao je da od članica Unije očekuje da podrže dalji razvoj EU.

"Naročito u regionu bi trebalo da se postigne snažna podrška za dalji razvoj, i ne radi se samo o ekonomskom razvoju, već ako postoji mogućnost za pomirenje i saradnju. To su suštinski principi EU", dodoa je Han.

Objasnio je da liderstvo i rukovođenje koje se očekuje u regionu i izvan njega, posebno političkih lidera, jeste da se podrži razvoj u regionu ka EU untegracijama.

"To treba shavtiti kao doprinos interesu svake pojedinače zemlje, ali ceo region. Da bismo razvili region za to treba strpljenje i opredeljenost i na kraju ćemo videti na priemr pristupanje Srbije EU. To je moj lični cilj i sve ću učiniti da doprinesem tome", rekao je Han.

Na opasku Vučiića da je on iskreni prijatelj Srbije, Han kaže da to jeste, jer želi da da doprinos pomirenju i napretku regiona.

"I u interesu EU je da Balkan bude prosperitetan", rekao je Han i dodao da ne može sve da se menja od danas do sutra, već, kako je rekao, postoji istorija i izazov je za političare da idu napred, da imaju viziju, ali da pri tome ne izgubite svoje gardanje iz vida.

"To je liderstvo, to je razlika između političara i državnika, vaš premijer je državnik, na sreću", zaključio je Han.

Vučić: Sa Hrvatskom da se takmičimo u ekonomiji, ne u uvredama

Premijer Vučić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, kao i da želi da se sa njom takmiči u ekonomskom napretku, ali ne u sukobima i ružnim rečima.

Premijer je zahvalio komesaru Hanu što, kako je rekao, "za razliku od nekih drugih iz EU, ne beži od teških tema i vrućih krompira u rukama".

Kako je rekao, ni danas neće izgovoriti lošu i nerpistojnu reč na račun građana Hrvatske, ni njihovih političara, ali je primetio da su mnogi od njih bili opsednuti Srbijom i Srbima.

"I da su, iz meni nepoznatog razloga, govorili o meni svaki put, a o njima niko ne govori nikada, osim ako izgovore uvredu", rekao je Vučić i dodao da misli da je vlada donela dobru odluku da ne odgovara na istupe hrvatskih zvaničnika.

"Takmičenje" dve zemlje premijer želi da vidi na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih reči.

U tom kontekstu rekao je da Srbija dramatično smanjuje svoj deficit u odnosu na Hrvatsku, te naveo da bi možda i sam bio nezadovoljan da je situacija obrnuta.

MMF je Srbiji prognozirao rast za ovu godinu 1,2, a nekim drugima 1,8 odsto, rekao je Vučić i naveo da je rast Srbije 1,5, a nekih drugih 1,3 odsto.

"To je takmičenje, pozitivno takmičenje koje hoćemo, a ne u uvredama i ružnim rečima", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija ima stabilne javne finansije i najveći suficit u regionu, ali da o tome ne želi da govori.

"Mislite da mi ne bi bilo lako da opsujem nekoga i uvredim, da vidimo kako sam jak i hrabar, a sledećeg meseca da kažem da pomeramo isplatu plata i penzija, pa da se ponovo zadužujemo", rekao je premijer.

Zahvalio je Hanu na podršci Brisela i dodao da očekuje da ćemo u budućnosti imati racionalnu podršku, a ne "carte blanche".

"Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose", rekao je Vučić.

Upitan da li očekuje da EU izvrši pritisak na Zagreb da počne da se ponaša u skladu sa evropskim standardima, Vučić je rekao:

"Ne očekujem. Hrvatska je člancia EU, Srbija nije, zahvalni smo što imamo gotovo jedan tretman. Naše je da se borimo, radom da pokušamo nešto da uradimo, a to da li će nešto da nam padne s neba, to su gluposti".

Podsetio je da je MMF za sledeću godinu prognozirao rast od 2,75 odsto, a da je on bojažljivo rekao Hanu da želi rast od 3,75 odsto.

"Sad smem da kažem da očekujem i preko četiri odsto. Očekujem i puno investicija, kao da su svi iz EU navalili, imamo u 'pajp lajnu' 80 fabrika", rekao je Vučić dodavši da u narednih šest meseci bude otvoreno cetiri-pet ili šest fabrika.

"Od katastropfalnih pozicija, došli smo do toga da neke parametre imamo bolje nego neke zemlje Eu, na primer kad je reč o budžestkom deficitu. Ne možemo da se merimo sa Nemcima, ali u odnosu na druge borićemo se, pristizaćemo u budućnosti i ne plašimo se teskog rada", zaključio je premijer.

"EU posvećena proširenju, Srbija na vrhu liste" 

Han je rekao da je vrlo važno što je bio sa celom srpskom Vladom na sednici i što su razmenjeni stavovi o evropskom putu Srbije.

"Bilo je jasno tokom diskusije da se radi o procesu koji iziskuje određeno vreme, vlasništvo nad procesom treba svi da dele - vlada, društvo...", naglasio je komesar EU.

Rekao je da posle Bregzita bilo određenih sumnji o proširenju EU, ali su, dodao je Han, evropski lideri na samitu u Parizu izrazili posvećenost kada je reč o proširenju na Zapadni Balkan, a Srbija je na vrhu te liste.

"Budite uvereni da ima podrške i odlučnosti da Srbija bude u evropskoj porodici", napomenuo je Han.

Istakao je da će EU nastaviti da "radi naporno" da bi došlo do daljeg napretka Srbije na njenom evropskom putu.

Han je napomenuo i da je usklađivanje sa evropskim standardima u interesu građana Srbije, a ne da bi zadovoljilil evropske zvaničnike.

To je, kako je rekao, važno zbog postizanja blagostanja i prosperiteta, kako bi zemlja bila privlačnija za strane investicije.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара