Šta Srbija očekuje od posete Johanesa Hana?

Evropski komesar za proširenje Johanes Han dolazi u Beograd. Da s nestrpljenjem očekuje sastanak s premijerom Srbije i ministrima, od njega se čulo uoči dolaska. Tada je i podsetio na podršku Brisela Beogradu u ambicioznom reformskom procesu i evrointegracijama. Šta Srbija očekuje od posete evropskog komesara?

S obzirom na to da Han u Beograd dolazi svega nekoliko dana posle Junkerovog odgovora na pismo premijera o antisrpskoj politici – šef srpske diplomatije nema dilemu u vezi sa temama: evropske integracije, ali i odnosi u regionu.

"Videćemo kakve su perspektive za neka poglavlja koja bismo mogli da otvorimo do kraja godine. Takođe, mislimo da bi EU trebalo aktivnije i oštrije da reaguje kad je reč o nekim potezima, ne o retorici, koji nisu u skladu sa evropskim standardima", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Da li je razgovor sa komesarom prilika da Beograd istakne nezadovoljstvo reakcijom Unije kada je reč o retorici Zagreba, bilo je pitanje za šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta.

"Mi se ne žalimo na retoriku Zagreba nego na konkretne akte koji narušavaju regionalnu stabilnost, tako da to nije pitanje za Davenporta, nego za nas. Treba nas da pitate da li ćemo iskazati nezadovoljstvo. Sigurno da hoćemo", kaže Dačić.

Davenport očekuje da će tema razgovora biti i regionalna saradnja.

"Napredak Srbije na putu EU sigurno će biti tema ovih diskusija, nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 u junu, biće sigurno tema regionalna saradnja", ističe Davenport.

Domaćini ne očekuju da će spisak tema biti proširen i na zahtev Hrvatske da Srbija ukine Zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.

"Mi smo pokazali koliko poštujemo regionalnu stabilnost, ne zbog toga da bismo bili pohvaljeni iz Brisela, nego zato što je to naš nacionalni interes. I evropske integracije su zapravo najbolji mehanizam da mi naše nacionalne interese ostvarujemo", naglašava ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Johanes Han je uoči dolaska otkrio nameru Unije da radi sa srpskim vlastima u važnim oblastima, poput jačanja vladavine prava, regionalne saradnje i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Detalji susreta znaće se sutra, kada Hana čeka gust raspored. Prisustvovaće sednici Vlade Srbije, posetiće srpski parlament, čuti poslanike i predsednicu, ali i privrednike na skupu koji organizuje Privredna komora Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара