Joksimović: Posete evropskih zvaničnika važne za Srbiju

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović za RTS kaže da je poseta evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji se u više navrata pokazao kao dobronameran prema Srbiji i pružio podršku, prva zvanična poseta od formiranja Vlade u Srbiji. Evropske integracije su najbolji način da ostvarimo naše interese, ističe ministarka i dodaje da će se sa Hanom razgovarati i o odnosima sa Hrvatskom.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Jadranka Joksimović je rekla da je Srbija u dobroj i dinamičnoj fazi u procesu evropskih integracija, da treba da koristi spoljno-političke elemente i dobre odnose sa državama, reaguje i održava kontakte.

"Važno je da građani razumeju da su ovakve posete, nedavni dolazak premijera Mađarske Viktora Orbana, zatim razgovori koji će se sledeće nedelje održati u Parizu sa Fransoa Olandom, danas je u Srbiji i Peter Sijarto, veoma bitne", ističe Jokismovićeva.

Govoreći o tenzijama u regionu, odnosima sa Zagrebom i Referendumom u RS, Joksimovićeva je rekla da će na današnjem sastanku sigurno biti reči o tome pošto je regionalna saradnja politički preduslov evropskih integracija za sve zemlje.

"Naša pozicija je stabilna dobrim delom zahvaljujući dobrom odnosu prema regionalnoj stabilnosti. Svi imaju svoju odgovornost, a zemlja članica EU ima dodatnu odgovornost da, kao što je predsednik Evropske komisije Žan Kloda Junker rekao, poštuje evropske vrednosti i toleranciju", kaže Joksimovićeva.

Ističe da briselska administracija ima prednosti i mane, ali da je vrlo jasna poruka iz pisama.

"Hrvatska je članica EU i time je u prednosti, Srbija se pokazala kao maksimalno odgovorna, pokazali smo koliko poštujemo strabilnost. Evropske integracije su najbolji način da naše interese ostvarimo. Jasno je ko je napravio to da pričamo o regionalnoj stablinost, ali naša vlada nije fokusirana samo na region, mi imamo susede koji nisu u Zapadnom Balkanu, kao što su Mađarska, Austrija... Nije slučajno Vučić posetio Beč, ja Budimpeštu. Srbija ima saveznike i prijatelje i stiče ih da bismo naše nacionalne interese bolje promovisali",objašnjava Joksimovićeva.

Ističe da poseta komesara Johanesa Hana može da utiče na izveštaj o napretku koji će biti objavljen u oktobru.

"Ovo je dobra prilika da sa Hanom prođemo sve stavke, i sve će to dati dobar doprinos izveštaju krajem oktobra. Dijalog Beograda i Prištine, konkretni rezultati da napredujemo u procesu evropskih integracija, i shvatili smo da one nisu samo deo spoljne politike, to je mehanizam unutrašnjeg razvoja", rekla je Joksimovićeva.

Dodaje da će se sa Sijartom razgovarati kako da lokalne i regionalne agnecije za razvoj u Srbiji iskoristimo za razvoj poljoprivrede i energetike.

"Mi smo zemlja kandidat i na racionalan način smo prihvatili obaveze evropskih integracija. Govorim o fiskalnoj konsolidaciji, deficitu, i to nije važno da bismo dobili pohvalu, to znači da će profesori, lekari imati koristi i stabilno finansiranje", zaključila je Joksimovićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара