U Briselu predstavljen Upravljački tim za formiranje ZSO

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština predstavljen je prvi put javnosti u Briselu. Upravljački tim već je započeo svoje aktivnosti i u Briselu se nalazi da bi se upoznao sa evropskim zvaničnicima i institucijama, rekao je ministar Ljubomir Marić, koji je predstavio tim. Proces formiranja ZSO pokrenut je s mrtve tačke, konstatovao je Dejan Radojković u ime Upravljačkog tima.

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić predstavio je u Briselu Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Tim čine predstavnici srpskih opšština sa severa i juga Kosova: Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević.

Upravljački tim je obavestio javnost da su kosovski premijer i predsednik, Isa Mustafa i Hašim Tači, naložili hitan početak rada na izradi Statuta i uspostavljanju ZSO.”

Ovaj put proces kreće uz punu podrššku vlade u Prišštini i svih relevantnih političkih činilaca, što je nama jako bitno kako bi konačno mogli da se bavimo stručnim delom posla, izradom Statuta i realizacijom prvih ššest tačaka Briselskog sporazuma”, izjavio je u Briselu Marić, koji je ujedno i koordinator aktivnosti Upravljačkog tima.

Ljubomir Marić navodi da je Uravljački tim već započeo svoje aktivnosti i da se u Briselu nalazi kako bi se predstavio i upozano sa evropskim zvaničnicima i institucijama.

On dodaje da rad na izradi Statuta ZSO već postoji i da je sada vreme da se sagledaju svi elementi i izvršše korekcije.

"Mi nastavljamo sa radom i gledaćemo da pravovremeno obavešštavamo javnost o svim aktivnostima. Zahvalni smo svima koji su imali strpljenja, a naročito naššim građanima ššto veruju u ovaj proces. Ono ššto je važžno jeste da će upravljački tim sada imati punu stručnu podrššku kada su u pitanju pravna i druga pitanja povodom četiri oblasti koje se tiču ZSO. Moram da kažžem da sada jedim brzim tempom krećemo napred"”, poručio je Marić.

On je najavio da se sada kreće u proces formiranja radne grupe koja će biti podršška stručnom timu.

Istovremeno, Marić nije žželeo da daje procenu vremenskog okvira potrebnog za izradu Statuta i uspostavljanje ZSO, ali je jošš jednom naglasio važžnost postojanja pune podršške i posvećenosti svih relevantnih faktora da proces formiranja ZSO ide napred.

”To je obaveza svih strana, a posebno je važžno da sada imamo razumevanja i u Prišštini, od premijera Mustafe i gospodina Tačija. Ta politička podršška je ono ššto je zaista važžno i što je nedostajalo na samom Kosovu”, zaključio je ministar Marić. 

Radojković: Proces formiranja ZSO pomeren sa mrtve tačke 

Proces formiranja ZSO pokrenut je s mrtve tačke, konstatovao je Dejan Radojković u ime Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO.

“Gospodin Tači i premijer Mustafa odlučili su da se hitno počne sa radom na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština”, rekao je Radojković novinarima.

Prema njegovim rečima, kolektivna prava Srba na Kosovu biće tom odlukom konačno i u punoj meri uspostavljena, posle svega što se od 1999. dešavalo na tom prostoru.

“Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom, ali i u druga mesta na Kosovu, kao i u Metohiji, koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja”, objasnio je Radojković.

Kako je podvukao, ovim se potvrđuje ispravnost odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama Tačija i Mustafe, dodajući da je njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja među zajednicama.

“Ovaj proces će promeniti Kosovo zauvek i nabolje, i stvari nikada više neće biti iste”, rekao je Radojković i dodao da su članovi tima došli u Brisel kako bi "sagovornike, kao i međunarodnu javnost, upoznali sa vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu, koju će doneti uspostavljanje ZSO".

Zvuk srpskog jezika i ćiriličko pismo, kao rezultat današnje odluke, postaće ponovo normalni u Peći, Prizrenu, Đakovici i Prištini, primetio je Radojković.

"“A srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu"”, zaključio je Radojković.

U Briselu se istovremeno nastavlja i tehnički dijalog delegacija Beograda i Prištine.

Teme razgovora drugog dana tehničkog dijaloga u Briselu jesu katastri, priznavanje diploma i formiranje ZSO.

U Briselu je sinoć završen prvi dan razgovora u okviru nove runde dijaloga, a osnovna tema sastanka ekspertskih grupa bila je implementacija dogovora o slobodi kretanja, odnosno pitanje korišćenja registarskih tablica za vozila sa teritorije Kosova.

Tokom trodnevnih tehničkih razgovora u Briselu delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a Prištine kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво