Brisel, prvi dan razgovora na tehničkom nivou

Trodnevni razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou počeli su u Briselu. Beograd i Priština razgovaraju o primeni sporazuma o slobodi kretanja. Sutra će se pažnja usmeriti na sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, a potom na katastar i diplome. Delegacije predvode direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministarka za dijalog u vladi Prištine, Edita Tahiri.

U Briselu je nešto pre 20 sati završen prvi dan razgovora u okviru nove runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Osnovna tema današnjeg sastanka ekspertskih grupa bila implementacija dogovora o slobodi kretanja odnosno pitanje korišćenja registarskih tablica za vozila sa teritorije Kosova.

Ovaj sporazum postignut je još 2011 godine, ali 1. novembra ističe njegova važnost, a Beograd i Priština različito gledaju na nastavak.

Priština zahteva da se od sada koriste umesto statusno neutralnih tablica KS ubuduće samo registarske tablice sa oznakom RKS, dok Beograd smatra da statusno neutralna rešenja iz prvog sporazuma treba da budu produžena ili da eventualna nova moraju biti neutralna, i da su u suprotnom neprihvatljiva.

Po završetku prvog, od tri planirana dana razgovora u Briselu, učesnici dijaloga se nisu obratili javnosti sa detaljima sastanka. 

Sutra se očekuje nastavak razgovora o ključnoj temi, Zajednici srpskih opština, u svetlu nedavne odluke o imenovanju novih članova upravljačkog odbora koji treba da izarade statut ZSO.

Biće reči i o primeni sporazuma o katastru, diplomama i mostu između severnog i južnog dela Mitrovice.

Intenzivni razgovori Beorada i Prištine očekuju se i naredne nedelje. Trebalo bi da se održi novi sastanak na nivou premijera, a čeka se i predstojeći godišnjiizveštaj EK i izveštaj o dijalogu koji evropska spoljna politička služba treba da dostavi zemljama članicama EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се