Vučić i Orban: Unapređenje saradnje u svim oblastima

Odnosi Srbije i Mađarske napreduju na svim poljima, a upravo danas dogovorili smo se da do kraja ove godine organizujemo novu zajedničku sednicu vlada dve zemlje i to najverovatnije u nekom gradu u centralnoj Srbiji, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da Mađarska ne prihvata da bilo ko iz nekog razloga blokira pristupanje Srbije EU, ističući da jedino merodavno mora da bude ono šta je neka država završila u procesu integracija.

Vučić je, posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao da je dogovoreno da se saradnja unapređuje u svim oblastima, a da će premijeri formirati posebnu radnu grupu sa po tri do četiri člana iz svake zemlje.

"Treba da analiziramo rešenja u svakoj od zemalja, da primenjujemo ono što se pokazalo boljim", rekao je Vučić.

On je kao primer naveo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji će sa saradnicima otići u Mađarsku na sedam dana, kako bi na operativnom nivou razgovarao sa kolegama iz te zemlje.

"Mnogo toga iz poljoprivrede bismo želeli da upotrebimo, više fabrika za preradu voća i povrća, kako da pametnije trošimo novac", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, trgovinska razmena dve zemlje raste.

"U prvih šest meseci ove godine raste zahvaljujući velikom broju mađarskih firmi. Rast je za 12,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Vučić.

Konstatujući da je bilateralna saradnja Srbije i Mađarske sve bolja, Vučić je zahvalio premijeru Orbanu i ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu na izuzetnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu evrointegracija.

Vučić je istakao da je sa mađarskim kolegom dogovoreno da dve države zajedno rade, da naprave, kako je rekao, neku vrstu zajedničke strategije za budućnost.

Kada je reč o migrantskoj krizi, Vučić je dodao da je Orban dva ili tri puta ponovio da prvi put nije optimista kada je reč o situaciji u svetu.

"Moramo da se pripremimo i za jesen i za zimu. Danas je više od 5.000 migranata na teritoriji Srbije. Moramo da vidimo šta da učinimo. Spremni smo da oformimo timove koji će raditi na strategiji i pripremama za ono što nas čeka u budućnosti", rekao je Vučić.

Premijer kaže da će Srbija i ubuduće nastojati da pokazuje humanost i solidarnost prema migrantima, ali da neće prihvatiti ilegalne migrante.

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da Srbija danas ima više problema nego Mađarska, jer sada 81 odsto migranata čine ekonomski migranti iz Avganistana "zbog čega je atmosfera drugačija od one koju smo imali na početku krize".

"Nisam bio dovoljno sposoban kao neki drugi. Orban je iskusniji i uveren sam, a to govorim bez cinizma, da ima odlučniji stav nego ja. Želeo sam da kao vlada pokažemo solidarnost i humanost, što ćemo i ubuduće raditi, ali ilegalne migrante ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da prvi put mora da kaže kako su migranti u Srbiji počeli da prave probleme.

"Imali smo problem s njima kod Železničke stanice. Nismo hteli da pravimo buku, ali rešili smo to po kratkom postupku. Tuku se između sebe. Uhvatili smo ih u dva trgovinska objekta gde su pljačkali. To se dešava i sa domicilnim stanovništvom, ne želim da kažem da su oni gori, ali drugačija je atmosfera od one koju smo imali na početku krize", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima značajne troškove kada je reč o migrantima, i da novčana pomoć Evropske unije ne može to da pokrije.

"Mi imamo značajne troškove kada je to u pitanju. Oni nisu mali za Srbiju. Imamo podršku i pomoć iz EU, ali ne prebacuju nam ta pomoć i podrška potrebe našeg ulaganja. Naprotiv, izdvajamo mi iz budžeta značajna finansijska sredstva", rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da Srbija neće imati nikakav problem da mađarske snage pruže pomoć srpskim policajcima i vojnicima na granici sa Bugarskom, na isti način kao što je ta saradnja ostvarena na granici sa Makedonijom.

"Mi sa tim nemamo nikakav problem. Mađarsku doživljavamo kao prijateljsku zemlju i svaka vrsta tehničke, tehnološke i ljudske podrške je dobrodošla", rekao je Vučić.

Orban: Nećemo ugroziti Srbiju rešenjima za migrantsku krizu

Orban je izjavio da se ne može isključiti mogućnost da se migrantska kriza pogorša i da države Evrope moraju za to biti spremne, te naglasio da Mađarska tim povodom neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi Srbiju.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da Evropa ne može da isključi mogućnost da će se ponoviti ista situacija sa migrantima kao prošle godine.

"Gledajući koliko je labav sporazum između EU, Turske i Nemačke, ne možemo isključiti mogućnost da ćemo imati istu situaciju kao i prošle godine", rekao je Orban.

On je naglasio da će organi bezbednosti Mađarske i Srbije sarađivati povodom rešavanja problema migracija i da ta zemlja nudi Srbiji pomoć.

Upitan na koji način će Mađarska pomoći Srbiji, Orban je rekao da je Srbija suverena zemlja, da na njenim granicama može da se desi samo ono što država želi, te da će pomoći samo na način koji Srbija prihvati.

"Nama je interes da niko na ilegalan način ne pređe u Srbiju, time se povećava i bezbednost Mađarske", rekao je Orban.

Orban je rekao da je svima u interesu da se sadašnja situacija ne pogorša, ali da je veliki rizik da se to dogodi.

"Kad se desi nevolja, onda je kasno, kad padne kiša, kasno je uzeti kišobran, moramo imati planove ako se pogorša situacija", rekao je Orban.

On je naveo da Mađarska želi da sačuva rezultate koji su postignuti prošle godine, da ne može da dozvoli da se krši zakon i da izbeglice nedozvoljeno dolaze na teritoriju Mađarske.

Odgovarajući na pitanje o referendumu u Mađarskoj, Orban je rekao da očekuje dugi period pravne rasprave sa Briselom zbog velikih nesuglasica koje postoje između EU i Mađarske o rešenjima u vezi sa tim.

U Briselu, kako je rekao, jednostavno ne žele da prihvate i ne razumeju naša merila, oni žele da nateraju članice na mere koje nisu u skladu s njihovim interesima, a suprotno, ako Brisel nešto zahteva a mi ne prihvatimo, onda ćemo imati dugu pravnu raspravu.

Orban mađarskim investitorima: Ulažite svuda u Srbiji

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je mađarske investitore da ulažu u Srbiji i to ne samo u Vojvodini nego i u drugim delovima zemlje, a ujedno je pozvao i ulagače iz Srbije da ulažu u Mađarskoj, ističući da su Srbija i Mađarska susedne i partnerske zemlje.

Orban je ujedno je pozvao i "kapital iz Srbije" da traži mogućnosti za ulaganja u Mađarskoj, jer, kako je naglasio, i srpski ulagači bi imali profit od poslovanja u toj zemlji, baš kao i ostali koji tamo ulažu.

Premijer Mađarske je, na zajedničkoj konferenciji u Vladi Srbije, čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na poverenju koje je njegova vlada dobila na izborima i istakao da mađarska vlada prati i tokove ekonomije nakon izbora.

"Vidimo sa kojim se teškoćama bori Srbija. I Mađarska je imala tešku 2011. godinu, i zato mi znamo koji je to put koji treba da se pređe pa da privreda bude sve jača i jača. Te pravce vidimo i u Srbiji. I u okviru srpske privrede, mora prvo da se uredi budžet države, a tek kad tu bude napretka, biće moguć i rast u privredi", rekao je Orban i istakao da su pozitivne tendencije primetne i u tom delu, ali i po standardu stanovnika.

"Upoređujući prošlogodišnje i ovogodišnje, Srbija je krenula tim putem, ima potencijale i ekonomsku snagu", rekao je on.

Orban se u tom kontekstu osvrnuo i na ulaganja mađarskih investitora i naveo da zato, kad se o tome govori, Mađari ne misle da pomažu, već govore o partnerstvu.

"Srbija je pogodna zemlja da investitori budu partneri, a saradnju olakšava i okolnost što smo susedi. Ponavljam da je korisno i za srpske investitore da izaberu mađarske partnere", rekao je Orban.

On je izrazio zadovoljstvo što Mađari koji žive u Srbiji imaju mogućnost da žive u sređenim uslovima i dobrim odnosima.

"Trudimo se da i mi obezbedimo iste uslove za članove srpske zajednice u Mađarskoj", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje izgleda kako i treba da izgleda ta saradnja u Evropi.

Tokom posete Viktora Orbana, najavljeno je otvaranje dva nova granična prelaza, a mađarski premijer zatražio je od Srbije i podršku kanadidaturi Mađarske za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2024. godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. sep 2016, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Wizzair

Madjarski Wizzair naplacuje lepo gradjanima Srbije njihova firma ovde ima dobar profit!

(ponedeljak, 05. sep 2016, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Опасно

Имаћемо ми проблема са мигрантима, Европа пуца по шавовима, свако гледа себе, мада ако крене милион људи одједном тешко да то и зидови могу да зауставе.

(ponedeljak, 05. sep 2016, 17:44) - miloš [neregistrovani]

Hrvatska

Zaštona ovako ne može biti i između Hrvatske i Mađarske? Prijateljstvo i saradnja. A da ne govorim o trojnom partnerstvu između Hrvatske, Mađarske i Srbije. Tri komšijske zemlje, kojima Vojvodina može bit stub saradnje, sa širenjem na susednje hrvatske i mađarske pokrajine.

(ponedeljak, 05. sep 2016, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Madjarska nezaposlenost je rekordno mala

U Srbiji je nezaposlenost tolika kolika je.

Madjari daju sbvencije domacim akterima u poljoprivredi i gledaju da izvoze...

Madjarska granica nije ornament.

Pozitivne primere treba da sledimo pa neka su i od Madzarske.

(ponedeljak, 05. sep 2016, 15:02) - Bilja [neregistrovani]

Zajednički interes

Saradnja je neophodna!