Kosovski parlament o demarkaciji, opozicija protestuje

U Prištini je za danas najavljena sednica skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa i o predlogu kosovske vlade o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Opozicija, koja se protivi predlogu vlade, protestuje na trgu ispred skupštine, u isto vreme kada je zakazana i sednica parlamenta. Demarkacija je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije. Policija napravila obruč oko kosovske skupštine.

Na stotine policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređeno je oko zgrade kosovske skupštine i vlade u centru Prištine gde je najavljen protest protiv odluke o demarkaciji sa Crnom Gorom koji predvodi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Policajci i pripadnici specijalne kosovske policije sa opremom za razbijanje demonstracija, štitovima, šlemovima i gas-maskama stoje oko zgrade kosovske skupštine.

Pristalice Samoopredeljenja počele su da se okupljaju na trgu ispred kosovske skupštine, uzvikuju parole i nose zastave Albanije i zastave na kojoj piše "Autohtonus", iste one koja je spuštena dronom na utakmici Srbija- Albanija u Beogradu u oktobru prošle godine.

Demonstranti uzvikuju parole "dole vlada", a pristalice Pokreta Smoopredeljenje organizovano pristižu na trg.

Najava novog glasanja o demarkaciji može da izazove i nove nerede i pogorša ionako lošu bezbednosnu situaciju na Kosovu. Vladajuće, ali i opozicione stranke rešene su da završe sa ovim pitanjem, javlja dopisnik RTS-a.

Jedan od lidera pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti, rekao je da će se pristalice te organizacije "svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti sutrašnjoj odluci o demarkaciji sa Crnom Gorom".

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da on "veruje mapama NATO-a'', a ne "ruskim ili jugoslovenskim mapama".

"Niko nije pružio činjenice da će Kosovo izgubiti teritoriju. Mogu da kažem da je bilo pogrešnih interpretacija, ne znam da li namernih ili nenamernih", rekao je Tači u intervjuu televiziji Rokum, uoči zasedanja skupštine.

Tači je uveren da će sporazum o demarkaciji biti ratifikovan i da će to "popločati pu"t liberalizaciji viznog režima sa EU.

Lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri pozvao je u međuvremenu još jednom članove kosovske skupštine da ne glasaju za sporazum o demarkaciji i rekao da je današnji protest najbolja prilika da se kaže "ne'' vladi, prenosi Zeri.

Zbog demarkacije i formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu je gotovo godinu dana blokiran politički život.

Opozicija je u više navrata organizovala masovne proteste koji su prerastali u nasilje na ulicama Prištine. Ne isključuje se ponavljanje istog scenarija.

To bi dodatno otežalo ionako krhku situaciju na Kosovu. Škole nastave na albanskom jeziku neće početi da rade do petog septembra. Objašnjenje za to je da nisu još odštampani udžbenici, ali se suštinski navodi da je pravi razlog mogućnost izbijanja nasilja na Kosovu.

Vladajućoj većini treba 80 poslanika da bi ratifikovala sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji.

Poslanici Srpske liste neće učestvovati u današnjoj sednici, rekao je agenciji Beta član poslaničkog kluba te liste u parlamentu Kosova Nenad Rašić. Bez njih nema kvoruma da demarkacija i prođe.

Simić je rekao da poslanici te liste neće učestvovati u radu sednice zbog nebezbednosti i neodgovornosti koalicionih partnera prema toj listi.

Ukazao je da je "indikativno da se poslednih nekoliko nedelja kreirao vrlo složen bezbednosni ambijent" za Srbe na Kosovu i Metohiji i njihovu imovinu.

Tu odluku poslanici liste Srpska doneli su u dogovoru s predstavnicima Liste Srpska u Vladi i Skupštini Kosova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво