Orban u ponedeljak u Beogradu, na jesen sednica dve vlade

Premijer Mađarske Viktor Orban će u ponedeljak, 5. septembra, boraviti u poseti Srbiji, a do kraja godine biće održana zajednička sednica dve vlade, najavili su ministri Peter Sijarto i Jadranka Joksimović. Mađarska je jedan od najiskrenijih prijatelja Srbije i snažno podržava njen evropski put, poručili ministri dve zemlje.

Prema rečima Sijarta, u petak će u Beogradu biti održan i sastanak kinesko-mađarsko-srpske mešovite komisije, u vezi sa izgradnjom pruge Beograd - Budimpešta.

Joksimovićeva je istakla da će zajednička sednica dve vlade biti održana do kraja godine, verovatno u oktobru ili novembru.

"To je najboji i konkretan način da pokažemo koliko smo spremni da sarađujemo", rekla je ona i zahvalila mađarskoj vladi na podršci koju pruža Srbiji, dodajući da se raduje dolasku Orbana u Beograd.

Kada je reč o izgradnji pruge, ministarka je dodala da je to pokazatelj u kom pravcu želimo da idemo i sarađujemo.

Regionalna stabilnost važna je za sve nas, ali i za EU, naročito u kontekstu migratorne krize, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, uz poruku da Srbija ima jasan interes, a to su mir, stabilnost i napredak.

"Mi nećemo dizati tenzije i uzdržavaćemo se od izjava koje mogu dodatno da poremete odnose, ali države članice EU imaju i dodatnu odgovornost, pored toga što su članice Unije", poručila je ministarka u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Joksimovićeva je naglasila da očekuje smirivanje situacije, te da Srbija ima jasne interese, a to su mir, stabilnost i napredak.

"Gledamo u budućnost i želimo da svi živimo bolje, ali na neke izjave i stavove ne možemo da ćutimo, jer je naš posao da štitimo interese građana. Ali smo se opredelili za politiku uzdržavanja u veri da će drugi to razumeti i da ćemo u boljoj atmosferi ići napred u ekonomskom smislu", rekla je Joksimovićeva.

Nadovezijući se na reči ministarke, Sijarto je kazao da ne želi da diže tenzije, ali da je Mađarska sa pravom zabrinuta.

"Vidimo da se hrvatski političari takmičce u tome ko će radikalnije formulisati i reći grublje stvari i to je deo njihove kampanje. Ako pratimo retoriku i napetosti, vidimo da je situacija zabrinjavajuća", rekao je Sijarto.

Mađaski ministar je istakao da bi stabilizacija Zapadnog Balkana trebalo da bude jedan od prioriteta EU, a da je najbolji put za dostizanje mira i stabilnosti dalja integracija i primanje novih članica u Uniju. 

Mađarska dobar i iskren prijatelj Srbije

Mađarska je jedan od najiskrenijih prijatelja Srbije i snažno podržava njen evropski put, poručili su nakon sastanka u Budimpešti ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Mađarska je jedan od najboljih i najiskrenijih partnera Srbije na putu ka EU i pokazala je da vodi računa o regionu i da iz najiskrenijih pobuda podržava integraciju Srbije u Uniju, poručila je Joksimovićeva.

Ona se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti još nekoliko poglavlja.

"Mađarska nam pruža podšku i mislim da je objektivno zaslužujemo. Mislimo da nije dobro usporavati put Srbije zbog onoga što je aktuelni trenutak u kom se nalazi EU i zato cenimo mađarski pristup i podršku", rekla je Joksimovićeva.

Na sastanku je, navela je, bilo reči i o mogućnostima da dve zemlje, kao susedi, konkurišu za evropske fondove i razne projekte u prekograničnoj sardanji, kako bi život građana bio bolji, što bi i trebalo da bude i šustina evrointegracija.

Joksimovićeva se zahvalila mađarskom ministru što je ponovio reči sa sednice na kojoj su otvarena poglavlja - da se Srbija iz najbojih razloga trudi da unapredi položaj manjina i da je to nešto čime Srbija ne trguje.

"To je naše iskreno opredeljnje i nadamo se da će i druge zemlje shvatiti da je to jedini put i način saradnje koji vodi do stabilnosti", podvukla je Joksimovićeva.

Ona je rekla da će Srbija nastaviti politiku humanitarnog pristupa migrantskoj krizi, ali je istkla da razume Mađarsku i slaže se da je potrebna sveobuhvatna politika EU koja će rasteretiti balkansku rutu.

"Srbija je učinila mnogo od početka migrantske krize, a sa Mađarskom imamo veoma dobru saradnju. Biće izazova i zato je redovna komunikacija značajna", ukazala je Joksimovićeva, zahvalivši na pozivu da poseti Mađarsku.

Srbija, kako je reka, shvata evropske intergacije kao deo unutrašnje ravzojne politike, a ne samo spoljne, te bi članstvo bilo kruna tog značajnog projekta.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Sijarto rekao je da Mađarska podržava evropske integracije Srbije i da će učiniti sve da se pregovori završe što pre.

On je srpskoj ministarki zahvalio što je njena prva poseta inostranstvu u novom mandatu baš Budimpešti, jer to, kako kaže, pokazuje koliko je tesna mađarsko-srpska saradnja.

Sijarto je podvukao da je za Mađarsku stabilnost regiona interes od nacionalnog značajna i privredno i bezbednosno.

Na sastanku je bilo reči i o energetici i raznovrsnosti energetskih izvora, a postignut je dogovor da se poboljša energetska bezbednost i pospeše istraživanja u pograničnom predelu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара