Dačić i Manco o saradnji i situaciji u regionu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je italijanskog ambasdora u Srbiji Đuzepe Manca koji mu je preneo čestitke šefa italijanske diplomatije i podršku evropskim integracijama Srbije, a na sastanku je bilo reči i o unapređenju bilateralnih odnosa i situaciji u regionu.

Ambasador Manco je ministru Dačiću uručio čestitku ministra za spoljne poslove Italije Paola Đentilonija povodom ponovnog imenovanja na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

"Kao glavni strateški partner Srbije, Italija će nastaviti da pruža punu podršku procesu integracija vaše zemlje u Evropsku uniju na najvećem broju polja, sa ciljem da se postignu konkretni rezultati koji će omogućiti napredak Srbije na njenom evropskom putu," naveo je Đentiloni.

Šef italijanske diplomatije je ukazao da će samit zemalja Zapadnog Balkana, čiji će domaćin sledeće godine biti Italija, biti izvanredna prilika da se podstakne evropska integracija zemalja iz regiona putem jačanja njihove uzajamne saradnje i kroz njihovo aktivno učešće u procesu.

"Naš glavni cilj je da dodatno poboljšamo naše bilateralne odnose kao i odnose između zemalja Zapadnog Balkana. Za Italiju budućnost Srbije je u Evropskoj uniji", istakao je Đentiloni.

Na današnjem sastanku Dačića i Manca obostrano je konstatovan visok nivo bilateralne političke i ekonomske saradnje i izražena je spremnost za njeno dalje unapređenje u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić još jednom je izrazio saučešće zbog velikog broja nastradalih u zemljotresu koji je pogodio centralnu Italiju.

Šef srpske diplomatije istakao je da je za Srbiju veoma značajna kontinuirana podrška koju Italija pruža procesu evrointegracija i pozdravio je održavanje Samita o Zapadnom Balkanu (Berlinski proces) naredne godine u Rimu, navodi se u saopštenju.

U razgovoru su takođe razmenjena viđenja o aktuelnoj situaciji i zbivanjima u regionu.

Ministar Dačić je naglasio da je za Republiku Srbiju održavanje mira i stabilnosti u regionu prioritet i izrazio je zabrinutost što je postupcima pojedinih zemalja ta stabilnost ugrožena.

On je kako se navodi, podvukao je da Republika Srbija ostaje posvećena razvijanju stabilnosti i mira u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво