Priština, sutra glasanje o sporazumu sa Crnom Gorom

Kosovski parlament će sutra održati sednicu na kojoj će se glasati o sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Opozicija najavljuje proteste.

Kosovska opozicija je proteste zbog predloga kosovske vlade o demarkaciji granice sa Crnom Gorom zakazala u isto vreme za kada je zakazana i sednica parlamenta.

Demarkacija je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije.

Najava novog glasanja o demarkaciji može da izazove nove nerede i pogorša ionako lošu bezbednosnu situaciju na Kosovu. Protivljenje i nezadovoljstvo opozicije mogu da eskaliraju u nasilje, ako u skupštini sutra bude ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Vladajuća većina je već nekoliko puta odlagala glasanje o ovoj temi, ali sada njeni predstavnici tvrde kako će proces demarkacije sutra biti okončan.

To znači i očekivanje nereda u Prištini, jer je više opozicionih stranaka najavilo da će se oštro suprotstaviti demarkaciji, navodeći da Kosovo, kako tvrde, gubi oko 8.000 hektara teritorije.

Predsedavajući prištinskog parlamenta i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je juče posle sednice glavnog odbora Demokratske partije Kosova novinarima rekao da svi treba da budu smireni i da misle o budućnosti, kao i da Kosovo ne bi trebalo da ugrozi svoje odnose sa SAD i evropskim zemljama, prenose kosovski mediji.

Veseli je dodao i da bi poslanici parlamenta trebalo da razmisle da li žele da bude ostvaren napredak prema evropskim integracijama "ili preferiraju nazadovanje".

Zbog protivljenja opozicije demarkaciji i formiranju Zajednice srpskih opština, na Kosovu je gotovo godinu dana blokiran politički život. Opozicija je u više navrata organizovala masovne proteste koji su prerastali u nasilje na ulicama Prištine. Ne isključuje se ponavljanje istog scenarija i sutra.

Policija se priprema da u centru Prištine rasporedi dodatne snage, kako bi obezbeđivale zgrade skupštine i vlade. U pripravnosti su i druge bezbednosne službe, uključujući i međunarodne.

Opozicija je danas najavila da će na protestu biti mnogo ljudi i da bi masovnost skupa mogla da utiče da se ne glasa o demarkaciji.

Proteklih mesec dana u Prištini je projektilom iz ručnog bacača gađana kosovska skupština, ručne bombe su u dva navrata bačene u dvorište prištinskog javnog servisa i kuću njegovog direktora. Policija je uhapsila šestoro aktivista pokreta "Samoopredeljenje", zbog sumnji da su umešani u napad na zgradu skupštine.

Sve to utiče na krhku bezbednosnu situaciju na Kosovu, pogotovo u Prištini.

Vladajuća većina na Kosovu je sa jedne strane pod pritiskom međunarodne zajednice da se urede odnosi u regionu, a sa druge, pod pritiskom je opozicije da brine isključivo o interesima albanske zajednice.

Vladajućoj većini je potrebno dve trećine poslanika da bi bio izglasan sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Srpski poslanici se još nisu decidno izjasnili da li će učestvovati na sutrašnoj sednici skupštine. Bez njih nema većine potrebne za ratifikaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво