Ostojić: Situacija u regionu se komplikuje

Situacija u regionu već duže vreme se komplikuje "raznim aktivnostima u raznim zemljama", ocenio je novinar Zoran Ostojić, povodom poziva Saveta za sprovođenje mira u BiH vlastima u Republici Srpskoj da odustanu od referenduma i izdvajanja mišljenja Rusije.

Odluka Saveta za sprovođenje mira u BiH, kako je rekao za Tanjug, bila je očekivana, jer je o tom pitanju već odlučio Ustavni sud BiH, koji je, kako je naglasio, deo "dejtonskog paketa" i ustavno-pravnog okvira "dejtonske BiH".

"Situacija u regionu se već duže vreme komplikuje raznim aktivnostima u raznim zemljama, a svakako da je ovo jedan doprinos komplikovanju i destabilizaciji ovoga regiona. Tu, pre svega, mislim na zakazivanje referenduma, o stvari o kojoj je odlučio Ustavni sud BiH", rekao je Ostojić.

Ostojić smatra da zakazivanje referenduma u Republici Srpskoj ima za cilj da, "za račun Moskve, istera (premijera Srbije Aleksandra) Vučića na čistinu":

"Odnosno, da se on suprotstavi referendumu i time pokaže da nije patriota ili da se ne suprotstavi i tako pogorša svoje odnose sa Zapadom", ocenjuje Ostojić.

"Cilj referenduma, odnosno neodržavanja referenduma, je (predsednik RS Milorad) Dodik, a Dodik je samo sredstvo u rukama onih koji žele da destabiliziju region", rekao je Ostojić.

Na pitanje kako vidi ulogu Srbije u ovoj situaciji, Ostojić podseća da su i Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma, te da imaju ulogu u ovim zbivanjima, budući da je "dejtonska BiH" nastala dogovorom Srbije, Hrvatske i muslimana u BiH.

"Prema tome, odovornost Srbije je tu nesumnjiva, na osnovu onoga što se dešavalo pre 20 godina. Dejtonski sporazum nije dogovor građana i naroda u BiH, nego dogovor Srbije, Hrvatske i muslimana u BiH", naglasio je Ostojić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво