Makalister 22. septembra u poseti Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister boraviće 22. septembra u Beogradu. Makalister će predvoditi delegaciju EP koja dolazi u posetu Srbiji. Povod i teme posete zasad nisu saopšteni.

Evropska komisija na jesen objavljuje izveštaj o napretku zemalja kandidata, a potom i u Evropskom parlamentu izvestilac, u našem slučaju Dejvid Makalister, podnosi svoj izveštaj.

Makalister je poslednji put sredinom jula boravio u Beogradu, gde se sastao sa srpskim zvaničnicima, ali i održao govor pred studentima Fakulteta političkih nauka.

Tom prilikom je ocenio da je Srbija velika evropska nacija, koja će, kada bude ispunila potrebne kriterijume, rado biti prihvaćena u porodicu evropskih naroda, i dodao da je EU trenutno suočena sa unutrašnjim izazovima koji ne smeju ugroziti najveći mirovni projekat.

Poručio je da ishod referenduma u Velikoj Britraniji neće zaustaviti proces proširenja i da je Zapadni Balkan, a posebno Srbija, na dobrom putu evrointegracija, o čemu svedoči i otvaranje poglavlja 23 i 24.

Ukazao je i da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora progresivno da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU i da primenjuje restriktivne mere gde god je to neophodno.

Govoreći na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan", Makalister je podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво