Euleks: Nema diskriminacije, smanjujemo broj zaposlenih

Misija Euleks negira navode o direktnoj ili indirektnoj diskriminaciji njenog osoblja i ističe da u novom mandatu smanjuje broj zaposlenih, za oko 350 stranih i 450 lokalnih pripadnika osoblja.

Podsećajući da su sredinom ove godine zemlje članice Evropske unije odobrile  novi mandat Euleksa za sprovođenje novog operativnog plana, portparol misije Dragana Nikolić Solomon je RTS-u rekla da taj plan obuhvata smanjenje zaposlenih, odražavajući brojno manju i usredsređeniju misiju.

"Misija će pružati svoje aktivnosti nadgledanja, podučavanja i savetovanja kosovskim institucijama vladavine prava na strateškom nivou, kao i stalnu podršku u ustavnom i civilnom pravosuđu i u rešavanju izabranih krivičnih predmeta", navodi se u pisanom odgovoru.

"Misija je trenutno u procesu smanjivanja broja osoblja, koji je zasnovan na jasnim, objektivnim i pravičnim principima, bez obzira na etničku pripadnost. Nažalost, ne možemo da pružimo nikakve dodatne detalje o ugovornim aranžmanima pripadnika osoblja Euleks-a".

Kosovski Srbi zaposleni u sedištu misije Euleks u Prištini optužila je tu misiju za diskriminaciju po etničkoj i jezičkoj osnovi zbog najave da im neće produžiti ugovore o radu, zato što ne razumeju ili ne govore tečno albanski jezik.

Kako se navodi u saopštenju njihove pravne zastupnice Aksel Rajter, "skoro je sasvim sigurno da od novembra nijedan kosovski Srbin neće raditi u sedištu operacija Euleksa u Prištini".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво