Ugljanin: Neprijateljski odnos prema Bošnjacima, zvaću Vučića

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da u Srbiji postoji neprijateljski odnos prema Bošnjacima, zbog kojeg će se Bošnjačko nacionalno veće obratiti predstavnicima Vlade Srbije i međunarodne zajednice kako bi počelo rešavanje pitanja te nacionalne manjine.

Ugljanin je, na konferenciji za medije, rekao i da će pozvati predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kako bi nastavili razgovor započet pre dva meseca.

"Ja sam predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u ovoj državi, biran na direktnim neposrednim izvorima. Ja sam za Bošnjake isto ono što je bilo koji, da l' predsednik Skupštine, Vlade ili Srbije, za srpski narod u Srbiji. Svi smo mi birani direktno, neposredno, i imamo obavezu da razgovaramo kako bismo sprečili negativne pojave i kako bismo našli zajedničko rešenje", rekao je Ugljanin na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, Bošnjačko nacionalno veće ne može da dozvoli da pojedine stranke zbog jednog ministarskog mesta ili zbog nekoliko državnih sekretara, lične ili partijske pozicije "prodaju" Bošnjačke nacionalne interese.

"BNV je tu da svaku stvar nazove pravim imenom", rekao je Ugljanin i precizirao da će tražiti da se Bošnjacima obezbede prava koja su im zagarantovana, ili će tražiti treće rešenje uz posredovanje Međunarodne zajednice.

Ugljanin je istakao da se nedavni incidenti na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru između navijača Crvene zvezde i Novog Pazara, kao i zajednička vežba pripadnika policije Srbije i Republike Srpske, dešavaju kako bi se skrenula pažnja sa problema Bošnjaka.

Među tim problemima naveo je, kao i više puta ranije, tešku ekonomsku situaciju, "nelegitiman" akcioni plan za manjine u koji, tvrdi, nisu ugrađene obaveze države prema Bošnjacima, neadekvatnu zastupljenost Bošnjaka u policiji, sudstvu i tužilaštvu...

"Još nije započet razgovor sa legitimnim Bošnjačkim predstavnicima o redefiniciji političkog sistema Srbije i autonomiji Sandžaka o čemu su se građani već izjasnili još 1991. kao preduslov za političku egzistenciju Bošnjaka u zemlji", dodao je Ugljanin.

On je incidente na stadionu ocenio kao novi talas izliva "šovinističke, rasne i nacionalne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima u svojstvu takozvanih Zvezdinih navijača pod zaštitom državnih policijskih snaga".

Aktuelna dešavanja su "podvala državnog vrha", optužuje Ugljanin i tvrdi da država "preko svojih privatnih Bošnjaka" i preko svojih fudbalskih klubova opravdava dovođenje velikih policijskih snaga koje blokiraju Novi Pazar i stvaraju prividnu sliku vanrednog stanja, te krše osnovna prava slobode kretanja.

"Sve to predstavlja organizovano skretanje pažnje sa suštine problema", zaključio je Ugljanin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво