EK: Eskalacija u retorici ne doprinosi pomirenju i saradnji

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič ocenila je da eskalacija u retorici u regionu Zapadnog Balkana ne doprinosi ostvarivanju evropskih principa pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Komentariššući "poslednje tenzije između Srbije i Hrvatske", Maja Kocijančič je ponovila da je pristupni proces Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, baziran na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

”Eskalacija u retorici ne doprinosi postizanju ovih principa, koji predstavljaju kako opredeljenje, tako i obavezu celog regiona”, poručila je Kocijančič u izjavi za Tanjug.

Izjava portparolke Evropske komisije stigla je u trenutku dok se čeka zvaničan odgovor Brisela na pismo kojim je, početkom meseca, premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožžavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

Istovremeno, ovakva poruka Brisela u skladu je sa stavom premijera Srbije, koji poziva na ”mir, uzdržžanost i trpeljivost” i nereagovanje na provokacije.

U sedišštu Evropske komisije danas je naglaššeno da podršška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, i konkretno evrointegracijama Srbije, ostaje snažžna.

”Otvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost predstavlja značajno dostignuće u pristupnim pregovorima Srbije i EU”, ponovila je Kocijančič.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво