Vučić: Naša politika će biti politika uzdržavanja

Vitalni značaj je stabilnost i mir u regionu, rekao je Aleksandar Vučić posle sastanka sa diplomatskim korom. Naša politika će biti politika uzdržavanja, naglasio je premijer na konferenciji za novinare. Ako visoki predstavnik zabrani održavanje referenduma, sledi hitan sastanak sa predstavnicima RS, rekao je premijer.

Premijer Aleksandar Vučić je posle sastanka sa diplomatskim korom istakao da nekima reči stabilnost i mir zvuče kao fraza, dodajući da on smatra da su one suština napretka u budućnosti. 

Vučić je naglasio da je ovo bila jedna od najtežih nedelja za njega, zato što je kao predsednik Vlade morao da oćuti i prećuti najteže uvrede koje su iznete na račun Srbije, ne zato što se lično nečega plaši, već kako ne bi uvredio hrvatsku državu i narod.

"Ne možete zamisliti koliko mi je bilo teško, meni koji se borim za našu zemlju na svakom mestu i koji sam spreman da prihvatim političke udarce kakve hoćete, da uđem u politički obračun sa svima koji rade protiv naše zemlje i naroda. Nikome ne dozvoljavam da govori stvari koje nisu istinite", poručio je premijer na konferenciji za štampu. 

Vučić je naglasio da će ovoga puta ipak prećutati najteže uvrede, kao što nije odgovorio ni kada je za naš narod rečeno da je "šaka jada", a ne postoji, kako je konstatovao, teža uvreda koja može da se iznese sa tako visokog mesta.

"Prećutaću i danas, ne zbog toga što se lično plašim ili što mi to ne bi donelo neke poene. Prihvatiću da izgubim sve poene jer na tako nešto ne možete da odgovorite a da ne uvredite druge ljude. Neću da uvredim hrvatsku državu i narod, pa ni one koji nas ubeđuju danima da su moje naočare napale njihovo kamenje. Neću ni one koji idu dotle da kažu da sam sebe napao. Neka govori ko šta želi", kazao je Vučić.

Vučić je istakao da je posao Vlade Srbije da sačuva mir, da se izbori da imamo najniži deficit, spuštamo stopu nezaposlenosti, povećavamo zaposlenost i da imamo najveći rast.

Premijer je primetio da se u poslednjih nekoliko godina u Hrvatskoj može videti kontinuirana antisrpska politika.

Prema njegovim rečima, ne radi se o, kako pojedini tvrde, retorici za vreme predizborne kampanje, jer bi u tom slučaju bilo još i gore.

Svakodnevno se može čuti retorika o "svesrpskom agresoru", naveo je Vučić dodajući da ta društva žele to da čuju kao jedinu istinu, što je ocenio kao opasnije.

Vučić je kazao da je još gore ako je reč o izbornoj kampanji, odnosno ako neko može da dobije glasove na mržnji prema Srbima i srpskoj državi.

To bi, rekao je, bilo još gore, jer bi to značilo da su ta društva loša, a ja verujem da ta društva nisu toliko loša kako bi proizašlo iz takvog "obrazloženja".

"Toga kod nas nema. Kod nas na izborima tema nisu bili Hrvatska i Bosna. Neću ništa reći ni Milanoviću ni Plenkoviću. Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi. Samo ostavite Srbiju na miru da možemo da se bavimo svojim poslom, za nas je budućnost važnija od prošlosti", rekao je premijer.

Vučić je istakao da će naša reakcija biti mir, uzdržanost i trpeljivost.

"Želim da kažem svima koji bi me s pravom kritikovali zbog neodgovaranja na provokacije da to činimo ne jer smo slabi već jer umemo da gledamo u budućnost. S ponosom kažem da se ne plašimo rada. Radićemo sve da u budućnosti popločamo put boljim odnosima", rekao je premijer.

Poruke iz Hrvatske, kako je ponovio premijer, nemaju veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje i naroda.

"Naivne su pretpostavke da je reč o izbornoj kampanji, to bi loše govorilo o tim društvima, a mislim da su društva bolja nego što političari žele da ih predstave", rekao je Vučić.

On je zahvalio ambasadorima što su ga slušali i, kako je rekao, čini mu se da su ga uvažili, da poštuju poziciju i ponašanje Srbije.

Politika neodgovaranja i neogovaranja u budućnosti

Naša politika će i u budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja, uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije, poručio Vučić.

Takvu politiku ćemo voditi, jer se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se i te kako plašim i brinem kao predsednik Vlade Srbije ako se budemo bavili drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak", rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će taj stav podržati i Vlada Srbije, iako, kako je rekao, potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić "nije bio sasvim saglasan" sa takvim stavom.

Kako je rekao, vitalni interes Srbije i srpskog naroda su stabilnost i mir i, mada možda nekome to zvuči kao fraza, te dve odrednice su suština našeg ekonomskog i svakog drugog napretka u budućnosti.

Vučić je istakao da je za Srbijom najteža sedmica, zbog brojnih najtežih uvreda na račun Srbije i srpskog naroda, na koje nije hteo da odgovori, mada mu je to, kao premijeru, bilo veoma teško.

On je upozorio da su netačne procene da iza tih incidenata stoji izborna kampanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Idem u Pazar, neću dozvoliti napade na Bošnjake, niti Srbe"

Vučić je poručio, povodom jučerašnjih incidenata u Novom Pazaru, da kao predsednik Vlade neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut, bilo da je Bošnjak, Srbin ili šta god i najavio da će uskoro posetiti taj grad.

Premijer je posle obraćanja ambasadorima u Srbiji kazao da je dobio izveštaj iz Novog Pazara i najavio da će ponovo posetiti taj grad, kako bi razgovarao sa Bošnjacima i Srbima.

"Zabolelo me je to što su najtiše vikali 'Vučiću, pederu'. Mnogo glasnije su vikali 'Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji', i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali 'Ubij, zakolji, da Turčin ne postoji'. To mora da se zaustavi", podvukao je Vučić.

On je istakao da je Srbija otadžbina svih njenih građana i da oni moraju da žive mirno.

"U Srbiji, dok sam predsednik Vlade, neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, kao ni Srbi, ali i bilo koji drugi građani", naglasio je Vučić. Istakao je da zbog toga ćuti na sve napade iz regiona. 

"Ne plašimo se ekonomskih reformi, opet imamo suficit"

Vučić je izjavio da je stanje u budžetu države po završetku avgusta takvo da je zabeležen visok suficit, da Srbija nema strah od ekonomskih reformi i teških mera, a ovih dana očekuje i da će Bord direktora MMF-a potvrditi pozitivnu ocenu Srbiji nakon 4. i 5. revizije aranžmana.

"U avgustu imamo suficit. Zadržali smo visok suficit i posle dve trećine godine koje su prošle", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je podvukao da je Srbija za to da se zadrži mir u regionu, da imamo najmanji deficit i još veći ekonomski rast, da smanjujemo stopu nezaposlenosti...

"Mi nemamo strah od ekonomskih reformi i od teških mera. Mi nakon osam meseci u ovoj godini u budžetu beležimo suficit", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da očekuje da će Srbija "proći" i sve revizije, što će uskoro biti obelodanjeno od strane MMF-a.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво