Izbor generalnog sekretara UN, može li Jeremić u "plej-of"?

U ponedeljak će se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održati treći krug glasanja za mesto generalnog sekretara UN. Posle odustajanja kandidata Hrvatske i Crne Gore, za naklonost članica Saveta bezednosti boriće se deset imena. Među njima i kandidat Srbije Vuk Jeremić, koji je u prethodna dva kruga bio na trećem, odnosno drugom mestu. Ipak, poznavaoci rada Ujedinjenih nacija kažu da je, za sada, teško predvideti pobednika.

Nadmetanje za naslednika Ban Kimuna – treća runda. Član kampanje srpskog kandidata veruje da će se posle sutrašnjeg glasanja skratiti lista kandidata koji će, na osnovu podrške članica Saveta bezbednosti, biti najveći favoriti.

"Prema nekim procenama, koje su prilično pouzdane, samo četiri prvoplasirana kandidata će se plasirati dalje u svojevrsni plej-of u Savetu bezbednosti koji će se održavati u septembru", navodi Nikola Jovanović, član kampanje kandidata Srbije za generalnog sekretara UN.

Zbog velikog broja pozitivnih glasova u prve dve runde, kao i manje negativnih u drugoj rundi nego u prvoj, Vuk Jeremić je umereni optimista.  

"Osnovni cilj je da se plasira među prva četiri kandidata prema podršci, jer bi ga to dalje kvalifikovalo za ovu ključnu fazu u kojoj se posebno uključuju pet stalnih članica Saveta bezbednosti", kaže Jovanović.  

Prvi put se prvi čovek Ujedinjenih nacija ne bira isključivo iza zatvorenih vrata Saveta bezbednosti.

Ipak, poslednju reč će imati to telo UN, a podrška svih pet stalnih članica će biti potrebna za pobedu. 

Pravilo rotacije po kome mesto pripada istočnoevropskim zemljama ni do sada nije poštovano. Uticaj ne mora da ima ni javno iskazana želja Ban Kimuna da ga nasledi žena, niti to što se u diplomatskim krugovima govori da podršku Amerike ima portugalski kandidat, a rusku bugarska predstavnica Irina Bokova.

"Ako dođe do nekog zastoja i nesporazuma možda se pojavi neka ličnost koja danas nije prisutna kao kandidat i to je moguće, mada ja mislim da je to malo verovatno. Za nas i za gospodina Jeremića je za ohrabrenje i pohvalu to što je u ovom procesu dovde stigao kao ozbiljan kandidat", ističe Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u UN.

U timu Vuka Jeremića kažu da bi ulazak među četiri kandidata bio veliki uspeh. Po najavama, ime generalnog sekretara koji će od početka sledeće godine voditi Ujedinjene nacije, biće poznato u oktobru.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво